ZASTAVA VS. HS

Srbi zabrinuti: Hrvati nam preotimaju tržište oružja

23.12.2015 u 20:02

Bionic
Reading

Zbog malih ulaganja, Srbija gubi utrku u proizvodnji oružja s Hrvatskom, piše srbijanski dnevni list Blic dodajući kako su takvom stanju ponajviše doprinijela neispunjena obećanja države o ulaganju u nove strojeve te zastarjela tehnologija kojom se služi tvornica Zastava oružje u Kragujevcu

Prema pisanju Blica, zastarjelu kragujevačku tehnologiju iskoristili je hrvatska tvrtka HS koja mjesečno proizvodi 40.000 najsuvremenijih pištolja, a Zastava oružje proizvede tek 2.000 komada. Hrvati su, navodi list, usvojili najmoderniju tehnologiju te pištolje proizvode od polimera, dok Zastava još uvijek izrađuje pištolje od metala.

Nekoć uspješni srbijanski izvoznik oružja u dodatnom je problemu zbog neispunjenih obećanja države o investiranju osam do deset milijuna eura u nove strojeve koji nikad nisu sjeli na račun Zastave oružja čiji je 75-postotni vlasnik država.

 
Milojko Brzaković, direktor Zastava oružja, izjavio je kako tvrtka ima potpisane ugovore, ali ih ne može ispuniti zbog nedostatka novca prijeko potrebnog za osuvremenjivanje pogona. 'Prije tri godine potpisani su izvozni poslovi vrijedni 50 milijuna dolara. Traže se automatske puške, strojnice, snajperske puške, a najveća tržišta su Afrika, Azija i Amerika' ,dodajući kako tvornici nedostaju i radnici i stručnjaci jer je mnogo inženjera otišlo u mirovinu. 'Sami smo uložili više od milijun eura da se tvornica podigne, ali to nije dovoljno', objasnio je Brzaković.

O zastarjelosti Zastavinih tehnoloških rješenja ponajviše govori nedavno propali izvoz pištolja CZ 99 u Egipat vrijedan 15 milijuna dolara. Egipćani su, naime, odustali od nabave 50.000 komada pištolja, no prodano je njih tek 9.600 zbog naknadno utvrđene tehničke greške.
  
'Tražili su da spremnik ima 15 metaka, no kasnije su uvidjeli kako nakon 100 ispaljivanja dolazi do zakočenja. Naknadno smo ispravili tehničku grešku, ali je posao propao. Kupci iz Egipta nisu htjeli prepravljene pištolje već potpuno nove. Nisu željeli čak ni da ih isprobaju na strelištu već su odustali', prisjetio se Brzaković.