BEZ KRALJA NE VALJA

Srbi prikupljaju glasove za uspostavu monarhije i ustoličenje kralja

24.05.2017 u 19:31

Bionic
Reading

Srpski monarhistički lobi okupljen oko udruge Kraljevina Srbija, tvrdi da je prikupio više od 120.000 potpisa za obnovu kraljevine i povratak princa Aleksandra Karađorđevića na prijestolje, dodajući kako će peticiju za povratak pretendenta na tron Srbije uskoro predstaviti srbijanskom parlamentu

Kako piše Balkan Insight, nevladina organizacija Kraljevina Srbija, koja djeluje pod patronatom princa Aleksandra, tvrdi da je u peticiji za njegov povratak pokrenutoj u razdoblju od 21. do 27. studenog prošle godine, prikupila više od 123.000 potpisa.

'Nakon što javno objavimo točan broj pobornika restauracije monarhije, inicijativu za obnovu predat ćemo parlamentu. Ako se utvrdi da je peticiju potpisalo više od 150.000 ljudi, automatski dolazi do promjene Ustava, bez prethodnog referenduma', kazao je čelnik udruge Nikola Grbić koji je prijestolonasljednikov odvjetnik.

Grbić je u razgovoru za Balkan Insight kazao da je cilj udruge ustoličiti parlamentarnu monarhiju u kojoj bi ovlasti princa Aleksandra bile kombinacija predsjednika i pučkog pravobranitelja:       

'Kralj bi predstavljao sve političke stranke te sve građane Srbije. Pritom ne bi imao zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ali bi svojom pozicijom, kritikama i podrškom mogao pomoći u izgradnji pravne države. Kralj bi, zapravo, bio kohezivni faktor stabilnosti.' Predsjednik udruge ističe kako je srbijanska kraljevska obitelj povezana s dinastijama širom svijeta, pa je tako princ Aleksandar kumče britanske kraljice Elizabete II., a povezani su i sa svrgnutom ruskom carskom dinastijom Romanov.

Udrugu Kraljevina Srbija osnovali su beogradski studenti još 2008., u početku se zvala Kraljeva mladež, a trenutno ima 18.000 članova u 80 ogranaka diljem Srbije.    

Princ Aleksandar je nakon smrti kralja Petra II. odlučio da formalno ne koristi titulu kralja, koja bi malo značila u egzilu, no on se nije nikada odrekao bilo titule, bilo svojeg dinastičkog prava na krunu.

Aleksandar Karađorđević se 1999. godine aktivno pridružio kampanji protiv vladavine Slobodana Miloševića te je bio u stalnom kontaktu sa srbijanskom oporbom. Princ i njegova obitelj od ljeta 2001. žive u Belom dvoru u Beogradu, odakle se svesrdno zalažu za uspostavu ustavne monarhije.