parlamentarni izbori

[FOTO] Sprema se velika promjena na Kosovu: Samoodređenje Albina Kurtija juri prema uvjerljivoj pobjedi

14.02.2021 u 20:55

Bionic
Reading

Pokret Samoodređenje Albina Kurtija uvjerljivo vodi na izvanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu s 46,50 posto glasova, objavilo je u nedjelju navečer Središnje izborno povjerenstvo (CIK) u Prištini na temelju trećine prebrojanih glasova.

Demokratska partija Kosova je na drugom mjestu s 18,95%, a slijede Demokratski savez Kosova s 13,72% i Savez za budućnost Kosova s 8,87% osvojenih glasova.

Predstavnici Srpske liste, koja je na temelju prvih preliminarnih rezultata osvojila 3,66% glasova, već su proglasili pobjedu u enklavama s većinskim srpskim stanovništvom, navodeći da su tim glasovima osvojili svih 10 mandata koja im jamči kosovski ustav.

"Kosovo se danas, kao neovisna država, vraća svom narodu kao nositelju suvereniteta", poručio je u prvoj izjavi komentirajući preliminarne procjene izbora vođa Samoodređenja i donedavni premijer Albin Kurti.

Izborne ankete, objavljene u Prištini poslije zatvaranja birališta u 19 sati, pokretu Samoodređenje Albina Kurtija davale su 53 posto glasova, a drugoplasiranoj Demokratskoj partiji Kosova 20 posto glasova.

Prema tim rezultatima Samoodređenje bi u parlamentu sa 120 zastupničkih mjesta moglo osvojiti 58 mandata.

Pokret Samoodređenje zamolio je svoje pristaše i građane Kosova da zbog pandemije koronavirusa i hladnog vremena ne izlaze na ulice slaviti pobjedu, javljaju prištinski mediji.

Prema izvješćima britranske agencije Reuters, takav rezultat izbora mogao bi dodatno zakomplicirati napore Zapada da se pronađe rješenje za dugogodišnje neriješene sporove Kosova i Srbije.

Biračka mjesta na Kosovu zatvorena su u 19 sati, a Središnje izborno povjerenstvo priopćilo je da se od 1.794.862 upisana birača na izbore odazvalo 46,7 posto.

  • +5
Izbori na Kosovu Izvor: EPA / Autor: VALDRIN XHEMAJ

Prema preliminarnim podacima, najveća izlaznost na područjima s većinskim srpskim stanovništvom zabilježena su na sjeveru Kosova, gdje je odaziv bio skoro 70 posto, javila je Radio-televizija Srbije