blog pedaliranje

Sportsko Vincekovo? Može. Na bicikl i pravac Vivodina - uz ovakvu gastroponudu nema zime

  • 19.01.2020 u 07:58

  • Bionic
    Reading

    Bloger tportala proslavio je Vincekovo u Vivodini pokraj Ozlja. Ovaj vinorodni kraj podno Žumberka nedaleko je od poznatog vrha Sv. Gere, ali i doline rijeke Kupe. Mnogo je ondje mjesta koja treba posjetiti. Ako vam je hladno, ugrijati se možete već ovoga vikenda, možda i uz pahulje snijega, uz neki od trsova na fešti povodom Vincekova

    Sveti Vinko zaštitnik je vinogradara, a iako se blagdan najpoznatiji kao Vincekovo slavi 22. siječnja prvom rezidbom i blagoslovom novog trsa, prigodne se veselice održavaju za vikend. Toplije vrijeme u planinskim krajevima poput Žumberka omogućilo mi je da se bezbrižno uputim prema Svetoj Geri i da temperaturnu inverziju iskoristim na najbolji mogući način. Kada je u nizinama hladno, ovdje je sunčanije i toplije i za desetak Celzijevih stupnjeva.

    Krenuo sam iz mjesta Radatovića, odakle do vrha ima desetak kilometara. Manji dio je asfalt, a veći dio puta makadam. Zadnja četiri kilometra nešto su lošija, ali i strmija. No kako znate da ste blizu, sigurno ćete stići do odredišta. To je uvijek dobar motiv.

    Na vrhu su dvije crkvice, TV toranj i vojarna. Ljeti je na slovenskoj strani 'pokretna gostilna', no u zimskim mjesecima samo prigodno. U dane vikenda uvijek je ondje netko od posjetitelja. Iako je bilo sunčano, bez vjetra i ugodno, požurio sam natrag jer planiram posjetiti i mjesto Kašt, na samoj slovenskoj granici, i još obići Vivodinu koja kao da je na dlanu, ali do nje je još petnaestak kilometara.

    • +4
    Kašt: OPG Balić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    U selu Kašt obišao sam pčele na zimovanju. Ondje svoje košnice imaju Jelena i Denis Balić, nadaleko poznati proizvođači meda. Posjet OPG-u i pčelarstvu Balić bila mi je prilika da puno naučim o životu pčela, nastanku meda i medarskih proizvoda. Prošla je godina, pričaju mi domaćini, bila dosta loša, pa je bilo manje meda s livada, ali je zato onog od kestena bilo više. Život s pčelama nije lagan, kaže nam naš domaćin Ivan. Sada se one odmaraju i čekaju proljeće.

    Nakon što sam kušao gorski med krenuo sam na ništa manje važan proizvod: vino.

    Vivodina je idealna pozicija za to. Nakon što sam pedalirao više od 25 kilometara čekalo me još desetak. Za zimsko bicikliranje taman. No vrijeme me poslužilo. Obrež Vivodinski moja je zadnja postaja. Do auta koji je ostao tamo negdje u vrletima Žumberka netko će me odbaciti.

    • +5
    Vivodina Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    U OPG-u Vrbanek već me čeka Melita Vrbanek sa slatkim vinom sauvignon, a koji proizvodi sa suprugom Zdenkom, uz još mnogo drugih sorti vrhunskih vina karakterističnih za ovo područje. I dok je Zdenko već u prvoj rezidbi, Melita mi predstavlja novi dio objekta u kojem žele urediti i kušaonicu vina, kao i prostor za goste. Projekt pod nazivom 'Piti umjereno, piti bolje' upravo se privodi kraju i već ove godine u vinariju će doći prvi posjetitelji. Melita će rado odvojiti vrijeme za svakog namjernika, pa i mene, koji sam se najavio koji sat prije. Poznata je i dijelu šire javnosti kao uzorna seoska žena Hrvatske za 2018. Lijepa priznanja, fina vina i predivno imanje zaista su sjajan vinski početak još jedne dobre turističke priče iz Ozlja.

    • +3
    Nissan Qashqai Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Uspio sam doći do svog Nissan Qashqaija, u koji ubacujem bicikl. Spuštam stražnja sjedala kako bih ga udobno smjestio. Slijedi još fotkanje ljubimca na četiri kotača u novoj izvedbi s automatskim mjenjačem i sustavom za pomoć pri vožnji. Riječ je o Propilotu, a on je na duljim relacijama veliko olakšanje. Doslovno ne dirate gas i kočnicu, samo kontrolirate. Parkiram auto u centru Vivodine, kod poznatog restorana obitelji Frlan, koji također unapređuje svoju ponudu. Grade novi gospodarski objekt. Čujem dogovore Udruge vinara o proslavi Vincekova. Ne sumnjam da će posjetitelji biti zadovoljni feštom koja se sprema. Kobasica i zimskih delicija neće nedostajati, a ni mladog vina.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.