PUSIĆ ZA HRVATSKI RADIO

Sporazum Tuđman-Izetbegović ide na ratifikaciju

30.07.2012 u 12:01

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada namjerava u saborsku proceduru poslati Sporazum Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine, prema kojem Hrvatska Bosni i Hercegovini prepušta vrh poluotoka Kleka i otočiće u malostonskome zaljevu Veliki i Mali Školj, potvrdila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u izjavi za Hrvatski radio

'Hrvatska se ničega ne odriče. Hrvatska definira granice svog teritorija ne samo na tim točkama, nego na 1000 kilometara granice. To je procedura koja je dugotrajna i komplicirana i koja je postignuta u vrijeme kada je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman, a predsjednik BiH Alija Izetbegović. Sporazum je bio spreman za ratifikaciju 2005. Iz nekih razloga tada nije ratificiran i vrlo je vjerojatno da će na ovaj način i u toj formi biti predložen opet za ratifikaciju. O tome mi razgovaramo u Hrvatskoj već nekoliko mjeseci', rekla je Pusić.

Ministrica Pusić i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija sastali su se prošli tjedan u Motovunu. Razgovarali su o koridoru kroz Neum i rješavanju otvorenih graničnih pitanja između dviju zemalja.

Otočići Veliki i Mali Školj u Neumskom zaljevu trebaju pripasti Bosni i Hercegovini no Hrvatska pri tom mora imati mogućnost na odgovarajući način povezati svoj teritorij, rekao je Lagumdžija za Dnevni avaz komentirajući dosadašnji tijek razgovora o ovom pitanju. Dodao je kako je izvjesno da će Hrvatska jednog dana imati interes povezati iz turističkih i strateških razloga Pelješac s ostatkom države što će se osigurati gradnjom mosta a za BiH je pritom važno da taj prometni objekt bude izgrađen sukladno međunarodnom i pravu BiH.

Lagumdžija je odbacio mogućnost da bi BiH i Hrvatska 'trgovale' Pelješkim mostom u zamjenu za Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Kleka, ističući kako je takvo što možda primjereno za tržnicu, no ne i za odnose dviju država. Podsjećajući kako je najveći interes BiH pristup luci Ploče, Lagumdžija je dodao da je prošlo vrijeme u kojemu je netko nekoga pokušavao prevariti i kako je to bit nove politike vlada dviju država.

Podsjećajući kako je najveći interes BiH pristup luci Ploče Lagumdžija je dodao kako je prošlo vrijeme u kojemu je netko nekoga pokušavao prevariti i kako je to bit nove politike vlada dvije države.

Ministar vanjskih poslova BiH je potvrdio kako će 19. rujna u Bruxellesu biti održan sastanak s predstavnicima Eurpske komisije čiji je cilj utvrditi mogućnost rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom u oblasti promeeta, zdravstva i graničnog režima.

'Trebamo učiniti sve da BiH i Hrvatska kao dva dobra susjeda i prijateljske zemlje probaju naći što je moguće bolju zajedničku poziciju koja je u zajedničkom interesu a onda vidjeti koliko je moguće da to bude u skladu sa standardima EU. Nakon toga u Bruxellesu ćemo tražiti europsku potporu', pojasnio je Lagumdžija.