imenovan sudac istražitelj

Splitsko-makarska nadbiskupija suspendirala klerika zbog 'mogućeg kažnjivog djela'

03.04.2018 u 10:43

Bionic
Reading

Crkvena vlast je na području Splitsko-makarske nadbiskupije suspendirala jednog klerika zbog mogućeg 'kažnjivog djela' te je imenovan sudac istražitelj i bilježnik koji su dobili zadatak da se raspitaju o 'činjenicama i okolnostima odgovornosti,' a rezultati te istrage bit će dostavljeni Kongregaciji za nauk vjere, te državnim vlastima

'Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije te je na temelju toga, u skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao kleriku mjeru obustave (suspensio), priopćeno je iz Splitsko-makarske nadbiskupije, koja ističe kako u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage.

Kako se objašnjava, mjesni Ordinarij ima ovlast mjeru obustave slobodno primijeniti prije, u vrijeme trajanja i nakon bilo kojeg kanonskog postupka.

'U isto vrijeme, Ordinarij je imenovao suca istražitelja i bilježnika u postupku prethodne istrage koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama, okolnostima i odgovornosti (usp. kan. 1717). Rezultate prethodne istrage Ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaciji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje, a ukoliko se ustanovi da je prijava vjerodostojna, Ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima,' stoji u priopćenju.

Napominje se kao je svrha ovoga postupka 'put ozdravljanja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa sviju, u prvom redu žrtve'.