HDSSD-OV BUNTOVNIK

Splitski kirurg izazvao nevolje u Savezu za Hrvatsku

04.02.2014 u 15:27

Bionic
Reading

Ostavkom na mjesto predsjednika HDSSD-a i izlaskom dr. Hrvoja Tomasovića iz stranke, projekt 'osvajanja Hrvatske' putem regionalnih sestrinskih stranaka i prerastanja HDSSB-a u nacionalno relevantnu političku stranku, i simbolički je završen. Istodobno, to je i težak udarac Savezu za Hrvatsku dan uoči osnivanja, jer pokazuje da je nešto ozbiljno trulo u stožernoj stranci budućeg 'saveza za ulazak stranke osuđenog za ratni zločin u Europarlament'

Odluku o napuštanju Hrvatskog demokratskog slobodarskog saveza Dalmacije, i to s njezinog čelnog mjesta, dr. Tomasović obrazložio je vrlo suzdržano – nepremostivim razlikama u razmišljanju i stavovima s dijelom Predsjedništva.

'Nakon dvije godine vladavine i SDP-ova uvođenja boljševizma, prisilnih ovrha, pokušaja uvođenja poreza na nekretnine koji bi hrvatske građane jednog dana putem ovrha države izvlastio od vlastite imovine, hapšenja sindikalnih čelnika pod izlikom ratnih profiterstva, besramnog dijeljenja milijuna kuna kredita samima sebi, pokušaja mijenjanja hrvatskog Ustava i posljedičnog urušavanja temelja moje domovine, moj je stav ni na koji način ne pomagati SDP-u. Stoga mi je osnivanje bilo koje desne koalicije bez najveće hrvatske stranke HDZ-a, što dovodi do rasipanja desnih glasova i održanja SDP-a na vlasti, neprihvatljivo', stoji u priopćenju Hrvoja Tomasovića

To je, naravno, samo vrh ledenog brijega nezadovoljstva članstva HDSSD-a odnosom matičnog HDSSB-a prema sestrinskoj stranci u Dalmaciji, koje se intenziviralo poglavito posljednjih godinu dana, od predizborne kampanje za lokalne izbore. Tada je puno moćniji HDSSB svoju mlađu inačicu u Dalmaciji ostavio gotovo bez ikakve financijske i organizacijske pomoći, a onda za izborni neuspjeh optužio čelništvo predvođeno dr. Tomasovićem.

Zbog nedostatka samostalnosti u odlučivanju i nametanja rješenja iz Osijeka, HDSSD su i ranije napuštali istaknuti članovi, pa i glavni tajnik Denis Šešelj. Osim što je optužio HDSSB da na polumafijaški način kontrolira svoje ljude, nije mogao podnijeti da im Dinko Burić izrađuje Statut, Ivan Drmić odlučuje o izgledu zastave, a predsjednik Visokog časnog suda, inače nećak Branimira Glavaša, s preostala dva člana, također Glavaševim ljudima, može potezom pera izbaciti iz stranke i samog predsjednika.

Nezadovoljstvo je eskaliralo prije nekoliko dana, kada su u HDSSD-u vidjeli da ih nema među devet osnivača Saveza za Hrvatsku, u koji je upravo njihova ‘stranka majka’ HDSSB okupila devet ‘državotvornih i nacionalno osviještenih političkih stranaka’ s kojima namjerava u utrku za EU parlament (Hrast, Hrvatska zora, Zavjet za Hrvatsku, HSP, Obiteljska stranka, Demokratski centar, Autohtona hrvatska seljačka stranka, Akcija za bolju Hrvatsku i Neovisna lista Karla Starčevića). Na proljetnim izborima očekuju desetak posto glasova i osvajanje barem jednoga zastupničkog mjesta s koalicijske liste, zbog čega je HDSSB kao najjača članica Saveza zauzeo prvo mjesto na listi.

Sve to, uz nemušta objašnjenja zašto i njihove dalmatinske inačice nema u Savezu, navelo je Hrvoja Tomasovića na podnošenje neopozive ostavke na mjesto predsjednika HDSSD-a i napuštanje stranke. Kako ta odluka pada u nezgodni trenutak uoči sutrašnje objave novog modela afirmacije HDSSB-a na državnoj razini i pokušaja stjecanja statusa europarlamentarne stranke, iz njezina političkog vrha pokušali su utjecati na dr. Tomasovića da povuče ostavku ili barem odgodi njezinu objavu, no on je ostao neumoljiv.