TUMAČENJE ZAKONA ILI LOV U MUTNOM?

Splitska banka pokušala s višim tečajem za franak, pa se povukla

03.02.2015 u 16:06

Bionic
Reading

Iako je odlukom Vlade tečaj švicarskog franka fiksiran na 6,39 kuna za korisnike stambenih kredita u toj valuti te je naglašeno da to vrijedi 'za anuitete u redovnoj otplati', Splitska banka pokušala je dijelu svojih klijenata naplatiti rate za siječanj po većem, tržišnom tečaju

S redakcijom tportala kontaktirao je niz klijenata koji su ostali u čudu nakon što su na šalterima banke doznali da Vladin 'fiksirani' tečaj za njih ne vrijedi. Dapače, rečeno im je da ne vrijedi ni tečaj koji je važio na datum dospijeća njihove rate (recimo, 10. siječnja), kao ni tečaj na dan plaćanja (recimo, ovog tjedna), već upravo onaj od 27. siječnja, kada je švicarska valuta bila na najvišoj razini.

Dodatan problem jest to da upravo Splitska banka za dobar dio stambenih kredita u francima zaračunava prodajni, a ne središnji tečaj.

Po svjedočenjima građana koji su kontaktirali s tportalom, na šalterima im je rečeno da postoji uputa Uprave banke po kojoj sve rate koje su dospjele na plaćanje do 27. siječnja, kada su na snagu stupile izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, treba obračunavati po višem tečaju. Radi se o klijentima koji nisu uspjeli platiti svoju dospjelu ratu u danu kada je franak skočio u nebo pa su poslušali javni poziv direktora Hrvatske udruge banaka Zorana Bohačeka da s time pričekaju tjedan ili dva jer se očekivalo da će se u međuvremenu pronaći rješenje.

Razlike u rati po fiksiranom tečaju i onome koji im je Splitska banka pokušala naplatiti iznose od nekoliko stotina do preko tisuću kuna.

Tportal je zatražio službeno objašnjenje Splitske banke, pa smo dobili odgovor da je upravo na dan kada im je upućen upit Uprava banke donijela odluku po kojoj će se dospjele i neplaćene rate ipak obračunavati po zakonitom tečaju.

'Rate koje spominjete, a koje su u primjeru 'dospjele 10. siječnja, a plaćene 2. veljače', rate su s kojima se kasni u plaćanju skoro mjesec dana. Datum dospijeća rata je datum kada bi istu trebalo i platiti', stoji u odgovoru Splitske banke.

Tvrde i da je po njihovim saznanjima Bohaček tek pozivao građane da plate dospjele rate 15. siječnja, na posljednji dan kada je vrijedio 'niži tečaj', ali i da smatraju kako se Zakon o potrošačkom kreditiranju odnosi samo na rate koje dospijevaju nakon njegovog stupanja na snagu, dakle nakon 27. siječnja.

'Međutim po odluci Uprave donesenoj jučer, iako nismo obvezni Zakonom, Splitska banka će i dospjele neplaćene rate obračunati po tečaju od 6,39 kuna za jedan švicarski franak', kažu u Splitskoj banci. Klijentima koji su u međuvremenu platili po višem tečaju, obećavaju, rata će se iznova obračunati.