URBANA MOBILNOST

Split: Nova garaža s 220 parkirnih mjesta dobila uporabnu dozvolu

20.10.2023 u 16:36

Bionic
Reading

Novoizgrađena garaža u splitskoj četvrti Lokve s 220 novih parkirnih mjesta, vrijedna 3,3 milijuna eura, dobila je uporabnu dozvolu pa će idućeg tjedna biti puštena u probni rad do 1. studenoga, nakon toga bit će dostupna pretplatnicima, izvijestila je u petak Gradska uprava

Gradonačelnik Ivica Puljak istaknuo je kako se radi o prvoj cjelovitoj javnoj garaži izgrađenoj u Splitu otkako je samostalne Hrvatske.

"Izgradnja novih garaža nije poziv građanima da kupuju još više vozila, nego da se postojeća vozila maknu s pločnika, a da pločnike oslobodimo za pješake, roditelje s kolicima, osobe s invaliditetom i bicikle, da zazelenimo naše kotareve kako bi postali ljepši", rekao je Puljak.

Gradnja ove i ostalih planiranih garaža dio je koncepta urbane mobilnosti, koji uključuje javni gradski prijevoz, promet u mirovanju, bicikle, pješake i sigurnost u prometu.

Do 1. studenog garaža će biti u tzv. probnom radu i dostupna svima, a nakon tog datuma kreće naplata i bit će dostupna za pretplatnike.

Gradski kotar Lokve, osim 220 novih parkirnih mjesta na dvije etaže, dobit će novi javni sadržaj za mlade koji žele rekreaciju. Riječ je o školskom igralištu na krovu garaže, koje uključuje nogometni i košarkaški teren, dječje igralište i atletsku stazu.

U garaži je dostupno 188 parkirnih mjesta za automobile, 22 za motocikle te još 10 za vozila za osobe smanjene pokretljivosti, kao i dva mjesta za punionicu električnih vozila.

Garaža će biti pristupačna osobama smanjene pokretljivosti, a korisnici novog školskog igrališta na krovu pristupat će mu s pločnika i sa školskog balkona, čime će sportska dvorana i vanjsko igralište biti spojeni.