SAKRALNI OBJEKT

Splićani se bune da im crkvu žele graditi pod prozorom, a pogledajte gdje niče u Zagrebu

16.01.2018 u 11:19

Bionic
Reading

Dio građana Splita pobunio se zbog ideje da bi im pod prozorom mogla niknuti crkva sa zvonikom od 40 metara. U Zagrebu su pak u punom jeku radovi na gradnji Makedonske pravoslavne crkve na Knežiji. Iako je gabaritima puno manja od crkve koja se planira u Splitu, i ona niče pod prozorom stanarima

'Grade nam crkvu pet metara od zgrade', moglo se proteklih dana čuti u Splitu te su se građani u Splitu 3 pobunili zbog gradnje sakralnog objekta.

Arhitekti su zatražili referendum jer smatraju da se u gusto naseljenom kvartu na toj lokaciji građanima trebaju osigurati parkiralište, tržnica, koja je originalno planirana pa u devedesetima izbrisana iz planova, dječje igralište, zelena površina ili bilo koja druga javna funkcija. 

Da stvari nisu drukčije ni u Zagrebu, barem što se tiče gradnje 'pet metara od zgrade', potvrđuje gradnja Pastoralnog centra i crkve Makedonske pravoslavne crkve na Knežiji.

Iako je situacija prostorno bitno drukčija od one u Splitu, crkva na kojoj su radovi u punom jeku niče stanarima Nove ceste 178 doslovno na petnaest koraka od balkona.

'Nemamo ništa protiv crkve, ali nedopustivo je da niče toliko blizu naših prozora', rekao nam je jedan od stanara zgrade koji je želio ostati anoniman.

  • +5
Makedonska pravoslavna crkva Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zagreb.hr

Investitor je Makedonska pravoslavna crkvena općina Sv. Zlata Meglenska, koja je to zemljište kupila još 2008. godine, ishodovane su dozvole, radovi su počeli 2014., a nakon što je napravljen iskop i položen kamen temeljac, radovi su sve do prije mjesec dana bili obustavljeni.

Centar i crkva rade se prema projektu BF studija Zorana Boševskog, Borisa Fiolića i Željka Golubića. Gradi se na bruto površini od 945 m2, dok je tlocrtna površina 615 m2.