povećane razine arsena

Splićani prosvjeduju zbog onečišćenja zraka: 'Dosta nam je troske u našim plućima!'

03.04.2023 u 22:24

Bionic
Reading

Na splitskim Brdima građani nastavljaju prosvjedovati zbog kvalitete zraka. O tome je za RTL progovorila predsjednica gradskog korata Brda Ivana Runjić

Zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević zvao je Državni inspektorat da dođe provjeriti situaciju na splitskim Brdima, javlja RTL. Kaže da je Grad reagirao tako što su postavljene postaje koje mjere kvalitetu zraka. Rezultati su zabrinjavajući - koncentracija arsena i nikala u zraku je jako visoka.

Predsjednica gradskog kotara Brda Ivana Runjić kazala je da oni prosvjeduju već danima i da ne planiraju odustati. Nastavit će dok se problem ne riješi.

'Dosta nam je više te troske u našim životima, kućama. okućnicama, u našim plućima. Ne želimo je, a riješenje bi struka trebala pronaći', kaže Runjić.

Najgore je kad je bura. Kaže da je onda neizdrživo.

'Troska tada ulazi u vaš dišni sustav, doslovno vas tuče po faci', ističe Runjić. Studiju utjecaja na okoliš nisu vidjeli.

'Trebala bi biti javno dostupna, međutim nje nigdje nema na internetskim stranicama. Zanima nas je li ona provedena, ako je, zašto nije javno dostupna?' pita se Runjić.

  • +26
Prosvjed stanovnika naselja Brda zbog onečišćenog zraka iz Sjeverne luke Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

Naglasila je da je Nastavni zavod za javno zdravstvo proveo istraživanje kvalitete zraka. 'Rezultati su pokazali da je prekomjerna količina arsena i nikla u zraku. Puno je ljudi čiji su životi doslovno uništeni', zaključila je.