POLICIJA PATROLIRA KISTANJAMA

'Spirala nasilja ponovno uzima maha!'

18.03.2013 u 16:01

Bionic
Reading

Jučerašnji sukob maloljetnika i bogoslova u Kistanjama komentirali su ravnatelj policije i ministri okupljeni na tribini 'Nasilje u školama'. Ravnatelj policije Vlado Dominić rekao je da je nakon sukoba bogoslova i Hrvata iz Kistanja privedeno sedam maloljetnika. Kaže da je u Kistanjama policija posljednjih godina često intervenirala među doseljenim stanovništvom zbog remećenja javnog reda i mira. Upravo zbog učestalih sukoba između mladih Srba i Hrvata policija je pojačala nadzor u mjestu, izvještavaju lokalni mediji

'Troje od sedmero uhićenih su djeca SDP-ovaca'

'Dobio sam informaciju da je Milanović izjavio da su djeca koja su osumnjičena za napad djeca iz desničarskih obitelji. No vama za informaciju, čak su troje od sedmero uhićenih djeca lokalnih SDP-ovaca', istaknuo je Roko Antić, predsjednik lokalnog HDZ-a.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je sukladno temi sprečavanja nasilja rekla da je 'upravo cilj sustava da se odgojem u ranoj fazi spriječe ovakvi događaji'.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pozvao je na složnost u danima pred utakmicu Hrvatske i Srbije koja se igra u petak u Maksimiru. Istaknuo je da poziva sve da bez govora mržnje podrže nogometaše fer navijanjem i pokažu da je Hrvatska već u Europskoj uniji, a da bi do izražaja došla sportska borba.

Centar za mirovne studije osuđuje jučerašnji fizički napad maloljetnika na bogoslove iz manastira Krka.

Milanović zbog Kistanja ogorčen na HTV i HDZ

'Napadnuti su jučer bogoslovi u manastiru Krka. Napala su ih djeca koja su jučer u 'Dnevniku 3' HTV-a nazvana prigodno, politički korektno – Janjevci. To je rječnik kojim se služi HTV', rekao je ironično premijer Zoran Milanović i upozorio da je o maloljetnicima trebalo izvještavati kao o 'maloljetnicima hrvatske nacionalnosti', a ne kao o Janjevcima. Milanović smatra da je napad u Kistanjama jedna od posljedica HDZ-ove kampanje za EU parlament, koja, kako je rekao, već daje rezultate koji se mjere hemoglobinom. 'Morat ćemo se naučiti na neka nova pravila. Ja ih ne mogu nametnuti medijima iza leđa, mogu samo otvoreno govoriti. Ako će to svaki novinar na televiziji nazivati obrušavanjem na medije, neka bude tako, ali ja neću prestati govoriti. Ja drugog oružja nemam. Nemamo utjecaja na medije, ni na javni medij, mi možemo samo raditi svoj posao i nadati se da će ono što radimo i govorimo ljudi u duhu profesije prenositi objektivno. To je naravno iluzija, to se ne događa i neće se događati, ali to ne znači da o tome nećemo govoriti. Govorit ću.'

'Ovaj događaj jedan je u nizu ponovnog dizanja tenzija u našem društvu koje se temelje na mržnji prema osobama srpske nacionalnosti. Ponovno, nažalost, svjedočimo nizu događaja koji se mogu interpretirati kao nezavisni jedni o drugima, ali po nama posljedica su stvaranja ponovne klime netolerancije i mržnje u našem društvu i međusobno su povezani. Počevši s otporom prema uvođenju ćiriličnog pisma u Vukovaru i ksenofobičnih izjava Zdravka Mamića, preko rasističkih izjava saborske zastupnice Ruže Tomašić, pa sve do fizičkog napada na bogoslove. Spirala nasilja ponovno uzima maha. Upravo iz ovih slučaja važno je još jednom naglasiti kolika je odgovornost svih onih koji nacionalističku, isključivu retoriku koriste za ostvarivanje svojih ciljeva, a pogotovo ukoliko se ta metoda koristi za ostvarenje političkih ciljeva', poručili su iz Centra za mirovne studije.

Napominju da je fizičko nasilje samo jedan korak udaljen od govora mržnje kojem sve češće svjedočimo što se tiče javnih osoba u Hrvatskoj. 'Za ovaj akt fizičkog nasilja nad bogoslovima suodgovorni su i svi oni koji posljednjih tjedana verbalnim nasiljem, govorom mržnje i vrlo primitivnim nacionalističkim floskulama potpiruju atmosferu etničke mržnje. Dobar je pomak to da su institucije države počele predanije raditi na sankcioniranju takvih pojava (i zato napad na bogoslove treba nazvati svojim pravim imenom: zločin iz mržnje), ali moramo biti svjesni da ti mehanizmi neće u konačnici biti dovoljni da stanu u potpunosti na kraj govoru i zločinu iz mržnje', poručili su iz Centra.

Apeliraju stoga na sve građane i građanke RH da se odupru bilo kojim oblicima nasilja (bilo verbalnim bilo fizičkim), da se za njim ne povode te da u svom domu, svom susjedstvu, u školi, na svom radnom mjestu ili u javnom prostoru osobno reagiraju na pojave nasilja na način da ga osude, od njega se ograde te ga pokušaju spriječiti, tj. ne dati mu nikakav oblik podrške. 'Dokle god sustavno i zajedno ne počnemo iskreno raditi na procesima suočavanja s prošlošću i razumijevanju uzroka nasilja, ovakvi ispadi stalno će se vraćati u javni prostor. Odgovornost za te procese leži ne samo na Vladi RH, već i na svima nama', istaknuli su.

Podsjetimo, u Kistanjama se jučer dogodio novi međunacionalni sukob. Na cesti od Kistanja prema manastiru Krka sedmorica kistanjskih mladića napala su osmoricu učenika pravoslavne bogoslovije. Jedan je teže, a petero ih je lakše ozlijeđeno.

Šibensko-kninska policija privela je napadače i danas će uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Šibeniku biti dovedeni u pritvor.

‘Ovim kriminalističkim istraživanjem utvrdili smo da su osumnjičeni jučer oko 13 sati u Kistanjama, iz mržnje, verbalno, a zatim i tjelesno napali osmoricu učenika Bogoslovije manastira Krka. Tom prilikom jedan učenik je teže, a petorica učenika su lakše ozlijeđena, kao i dvojica osumnjičenih maloljetnika’, rekla je glasnogovornica šibensko-kninske policije Marica Kosor.

Jedan maloljetnik osumnjičen je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda 19-godišnjaku, a šestorica za lakše ozljeđivanje petorice bogoslova.

Policija je utvrdila da se radi o zločinu iz mržnje, a pravi povod sukoba zasad nije poznat. Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve tvrdi da je razlog vjerska i nacionalna mržnja.

Iz Eparhije su priopćili da su bogoslovi mirnim razgovorom pokušali izbjeći sukob, ali je ipak uslijedio ‘brutalan i ni s čime izazvan napad bejzbolskim palicama i šipkama’. Dodaju da je narušena sigurnost Bogoslovije koju sada čuva policija.

Sasvim suprotne reakcije došle su iz kistanjskog HDZ-a koji tvrdi da su napad izazvali bogoslovi, već ranije poznati po provokacijama, te da se jučerašnje nasilje dogodilo u samoobrani. Navode da su bogoslovi prepriječili put Kistanjcima koji su se šetali prema manastiru, zbog čega je izbio sukob.

Predsjednik tamošnjeg HDZ-a Roko Antić ističe da se radi o mladićima iz Srbije i Republike Srpske koji su inače tijekom tjedna pod strogim režimom, a nedjeljom izlaze i redovito izazivaju i provociraju stanovnike Kistanja. Ponavlja i da stoji iza svoje izjave da je ‘manastir Krka leglo četništva u Hrvatskoj’.

‘Oni se ne ustručavaju nositi majicu 'Kosovo je Srbija', majicu dvoglavog orla. Non-stop su prisutne 'čarke'. Često znaju piti ispred dućana. Naši lovci svjedoče da su ih čuli kako putem prema manastiru pjevaju krajiške i četničke pjesme. Ima puno poveznica zašto sam rekao da je manastir Krka leglo četništva u Republici Hrvatskoj’, rekao je Antić.