BIVŠA ZELENA BERETKA

Specijalcu prijeti 15 godina zatvora zbog krađe 200.000 dolara namijenjenih za borbu protiv terorista u Afganistanu

17.01.2020 u 18:43

Bionic
Reading

Bivši američki specijalac William Chamberlain priznao je početkom tjedna da je s još četvoricom vojnika kovao zavjeru kako bi ukrali 200.000 dolara namijenjenih borbi protiv terorizma u Afganistanu

Nakon dugogodišnjeg odbijanja izjašnjavanja o krivnji bivši narednik prve klase William Chamberlain izjasnio se krivim za zavjeru i primanje ukradene državne imovine na saveznom sudu u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina, priopćili su tužitelji.

Petorica vojnika optužena su za krađu 200.000 dolara između srpnja 2009. i siječnja 2010. godine dok su bili raspoređeni u Afganistanu. Optuženi vojnici imali su pristup fondovima za specijalne snage za podršku protuterorističkim operacijama, novcu za kupnju zaliha i podršku humanitarnim projektima poput izgradnje prometnica, škola i medicinskih ustanova, dodali su tužitelji, a prenosi Army Times.

Tijekom istrage vojne policije sva petorica su lažno tvrdila da su novac dobili na kocki ili su ga ponijeli iz Sjedinjenih Država. Istragom je utvrđeno da su 200.000 dolara ukrali u afganistanskoj valuti afgani te da su ga naknadno promijenili u američke dolare.

Preostala četvorica vojnika priznala su krivnju još 2014. godine te su kažnjeni uvjetno i novčano, a sva petorica bila su pripadnici iste postrojbe specijalnih snaga, tzv. zelenih beretki.

Chamberlainu pak prijeti 15 godina zatvora i novčana kazna u iznosu od 540.000 dolara.