marame i zastave

Španjolke se masovno solidarizirale s Palestinkama za Dan žena

08.03.2024 u 23:51

Bionic
Reading

U više desetaka gradova diljem Španjolske održani su u petak navečer masovni marševi u povodu Međunarodnog dana žena na kojima su prosvjednice uz uobičajene zahtjeve za ravnopravnošću izrazile solidarnost sa ženama Palestine i zatražile ukidanje prostitucije

"Gotovo je sa šutnjom", pisalo je na transparentu na čelu povorke u Madridu gdje se prema organizatorima okupilo 500.000 prosvjednica a prema regionalnoj vladi 28.000. "Nije nam potrebno čestitati današnji dan nego se pridružiti našoj borbi i priznati naša prava", izjavila je Claudia, jedna od prosvjednica.

U Barceloni se okupilo 40.000 žena od kojih su neke nosile palestinske zastave.

"Na noge protiv patrijarhata, potplaćenosti i onih koji provode genocid", pisalo je na transparentu s istaknutom zastavom Palestine koji su nosile žene po ulicama primorskog grada Santandera. "Ovo je feministički kišobran pod koji sve stanemo", pisalo je na poruci koju su nosile žene u Zaragozi sa "kufijama", palestinskim maramama, oko vrata.

U Pamploni su prosvjednice vikale "živjela borba palestinskih žena", a predstavnice udruga u govorima spominjale "genocid koji provodi Izrael u Pojasu Gaze".

Španjolska lijeva vlada u četvrtak je opet javno zatražila trajni prekid vatre i opsade Pojasa Gaze gdje je tijekom pet mjeseci ubijeno više od 30.000 civila, većinom žena i djece, prema podacima UN-a.

Prosvjednice su u petak navečer istaknule i poruke kojima traže zabranu prostitucije u Španjolskoj, turističkoj zemlji koju godišnje posjete milijuni gostiju.

"Prostitucija nije posao" i "Zabranite je odmah!", pisalo je na plakatima. Muškarcima koji koriste usluge prostitutki poručeno je da tako sudjeluju u zlostavljanju žena.

Vlada je ranije tijekom dana najavila uvođenje "Zakona o trgovini ljudima" koji je usmjeren na suzbijanje seksualnog iskorištavanja. Španjolska policija je izvijestila da je 2022. otkrila 1180 žrtava, mahom žena dovedenih na prijevaru iz Latinske Amerike, Afrike i istočne Europe kojima je obećan posao u Španjolskoj. One su po dolasku završile u rukama kriminalnih organizacija te bivale prisiljene na prostituciju.

Bude li zakon usvojen u parlamentu, one neće biti deportirane iz Španjolske nego će imati pravo na smještaj i novčanu naknadu te pravo na naknadu štete od imovine koju policija zaplijeni počiniteljima tih kaznenih djela.