fiktivno čišćenje

Šostaru sutra presuda u aferi 'Suhi led'

03.09.2023 u 09:41

Bionic
Reading

Presuda u aferi 'suhi led', u kojoj je bivši zagrebački pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar optužen da je sa suradnicima oštetio grad za 38 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem ventilacijskih sustava sportskih dvorana, u ponedjeljak bi trebala biti objavljena na zagrebačkom Županijskom sudu

Izricanje nepravomoćne presude u slučaju zbog kojega je Šostar bio uhićen i pritvoren još 2016. najavljeno je za ponedjeljak u 10 sati.

Nezakonitosti opisane u optužnici događale su se, po tvrdnjama tužiteljstva, od 2006. do 2013. kada je Šostar navodno sređivao poslove čišćenja brojnih zagrebačkih sportskih dvorana tzv. suhim ledom.

Tužiteljstvo tvrdi da su mnogi od tih poslova bili nepotrebni ili da čak i nisu obavljeni, ali su naplaćeni, a Šostar je zauzvrat primio mito.

Na optuženičkoj klupi uz Šostara je i tadašnja stručna savjetnica iz gradskog ureda za zdravstvo Mirta Lončar te direktor tvrtke specijalizirane za čišćenje suhim ledom Davor Ljubić.

Uz njih je bilo još sedam optuženih, no šestero se nakon priznanja nagodilo na uvjetne kazne, a jedan je u međuvremenu preminuo.

U optužnici podignutoj u prosincu 2017. Uskok je tvrdio da je Ljubić, kada je grad platio preko 52 milijuna kuna za poslove vrijedne tek 13,4 milijuna, Šostaru predao "točno neutvrđeni novčani iznos" i plaćao mu putovanja, hotele i ribolov te troškove putovanja članovima njegove obitelji "u sveukupnom iznosu od najmanje 176.869 kuna".

Tužiteljstvo je u optužnici tražilo da se svima oduzme protupravno stečena korist, dok su za Šostara zatražili tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi, budući da mu je utvrđen milijunski nesrazmjer između zakonitih prihoda i imovine. Taj je iznos isprva bio procijenjen na oko 10 milijuna kuna, ali je naknadno smanjen.

Pokojni gradonačelnik Milan Bandić, i sam suočen s nizom korupcijskih optužbi, kazao je na suđenju jednom od svojih najbližih dugogodišnjih suradnika da ga je Šostar izvijestio o potrebi čišćenja klimatizacijskih sustava gradskih sportskih dvorana, ustvrdivši da on vjeruje svojim pročelnicima.