KRONOLOGIJA PADA

Solomun objasnio kako je propao varaždinski prvoligaš

04.04.2012 u 22:00

Bionic
Reading

Nakon što je podnio ostavku na mjesto predsjednika NK Varaždin, a uoči ročišta na kojem će se odlučivati o uvjetima za stečaj kluba koji je najavio pravnu bitku kako bi slijedeću sezonu ipak počeo u 2. HNL, a ne najnižem rangu natjecanja, oglasio se Boris Solomun kako iznio svoje viđenje nastale situacije, ali još više svega onoga što joj je prethodilo.

Ističući da bivši predsjednik kluba Zlatko Horvat nakon neopozive ostavke nije podnio financijsko izvješće ni izvješće o radu kluba članovima Skupštine, Solomun podsjeća da je na izvanrednoj sjednici krajem veljače kao jedini kandidat jednoglasno izabrali za predsjednika, i to na temelju dugoročnog programa za razvoj kluba.

'Od bivšeg predsjednika Horvata naslijedio sam blokiran žiro račun kluba, i u tom trenutku poznato dugovanje kluba u iznosu većem od 32 milijuna kuna, neisplaćene plaće zaposlenicima i igračima za više od deset mjeseci. I ne samo to. Horvat nije ništa poduzimao u sporu s Pavličićem, koji je pokrenuo suspenziju zbog koje nije odigrana utakmica s Rijekom, iako spor traje punih sedam godina. Naprotiv, bivši predsjednik i Uprava u čitavom su serijalu izjava govorili da igrači neće nikada dobiti taj novac te da ne priznaju odluke HNS-a. Ovakvim nastupima bivša uprava na čelu s Horvatom meni je bitno otežala pregovore s vjerovnicima, pa i s Pavličićem, tvrdi predsjednik NK Varaždina u ostavci te dodaje da će se na sudu rasvjetljavati sporni usmeni dogovor između igrača Pavličića i tadašnjeg predsjednika NK Varteks.'

Govoreći o tome što je poduzeo oko Pavličića, Solomun veli da se prilikom susreta s njim u Osijeku početkom ožujka najprije ispričao za sve neugodnosti.

'Predstavio sam program isplate dugovanja kroz vrijeme u obrocima recipročno prihodima kako ćemo dobivati, počevši od obustavljanja procesa protiv njega na CAS sudu u Lusani. Ranije uplaćeni novac od strane kluba u iznosu od 36.000 chf bit će u cijelosti isplaćen izravno iz Švicarske igraču na njegov račun, kao prva rata podmirenja dugovanja. Unatoč tome Pavličić je za skidanja suspenzije i odigravanje naredne utakmice protiv Istre tražio istu noć isplatu, i to barem 300.000 kuna, inače neće pristati na dogovor jer nije voljan skinuti suspenziju bez novaca', veli Solomun te dodaje da je idućeg jutra položno njegovih 100.000 kuna na račun Pavličića koji je tražio više, ali nije pristao.

Isto tako, kako dodaje Solomun, za skidanje suspenzije s njegovog je računa istog dana isplaćeno dodatnih 25 tisuća kuna NK Čakovcu koje je najprije tražio 50 tisuća kuna.

'Po povratku iz Pule, zatražio sam od računovodstva uvid u financijsko poslovanje između NK Varaždin i NK Čakovec te utvrdio kako je NK Varaždin prije više mjeseci uplatio pozajmicu tvrtki „AUTO MIKOLAJ„ od 64.000 kuna, te sve ostale ranije uplate kao i ovih 75.000 kuna. Usprkos tome, idući tjedan kada smo nastavili pregovore NK Čakovec nije želio niti čuti o ponovnom skidanju suspenzije za utakmicu protiv Zagreba. Tada je predsjednik 1 . HNL Branko Laljak dopustio cesijsku uplatu iz HNL u iznosu od 50.000 kuna u korist NK Čakovca za skidanje suspenzije, nakon čega smo utvrdili da se radi o preplati Čakovcu u iznosu od 106.000 kuna, zbog čega je HNS trajno ukinuo suspenziju, tvrdi Solomun te dodaje da je klupski odvjetnik i u ovom slučaju dobio zadaću da pokrene postupak kako bi se vratio preplaćeni novac i utvrdile osnove ucjene.'

Suspenzije su se nametale i skidale idućih tjedana, sve do kraja prošlog mjeseca.

'Na žalost utakmicu s Cibalijom u Vinkovcima nismo odigrali jer igrači Milan Pavličić i Igor Prahić nisu skinuli suspenzije. Kako i do tada, osim utakmice s Istrom, Pavličić nije dozvoljavao skidanje suspenzije, već je to protiv njegove volje svaki puta činio odvjetnik Plavšić, a Pavličić mu je uz prijetnju prijave odvjetničkoj komori te mogućnost ostajanja bez licence izričito zabranio skinuti suspenziju za odigravanje utakmice protiv Cibalije. Jednako tako je pred svjedocima rekao „ Boli me k…. bar će o meni pričati kako sam sahranio NK VARAŽDIN“, tvrdi Solomun.

Usprkos tome, odvjetnicima triju igrača uputio je 26. ožujka zamolbu za skidanje suspenzije do kraja sezone kako bi se odigrale sve utakmice, zadržao prvoligaški status u kojem bi čekali završetak arbitražnih komisija te počeli prihodovati novac.

'Nikakav odgovor niti od jednog odvjetnika nisam dobio, iako sam ih zvao 30. ožujka i slao poruke. Nisu se javljali ni Zorislavu Srebriću. Tek iza 17 sati javio mi se odvjetnik Plavšić da me izvijesti kako Pavličić nije pristao na nagodbu i on je ostao nemoćan pod prijetnjom prijave odvjetničkoj Komori. Odvjetnici Prahića i Drevena uopće se nisu oglašavali do 18 h 30, kad su Zlatku Ivankoviću javili da su spremni skinuti suspenziju ukoliko je Pavličić skine, što ovaj nije želio niti čuti. No, u ponedjeljak 2. travnja nazvao me odvjetnik Plavšić i pitao me da li je istina da je Prahiću isplaćeno dugovanje s računa Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina i to novac koji iz proračuna Grada pripada NK Varaždin. Ostao sam začuđen jer taj novac raspoređuje odvjetnik Prahića koji je ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Varaždina. Plavšić mi je prenio kako je Prahić nazvao Pavličića i pohvalio mu se, a što ja nisam znao', tvrdi Solomun te napominje da slučaj Saše Drevena također ima svoje specifičnosti.

Osim pregovora s igračima i odvjetnicima, Solomun je vodio i pregovore s potencijalnim sponzorima i vjerovnicima, kao što je Termoplin koji je uključivao plin uz posredovanje gradonačelnika Gorana Habuša.

'Treba spomenuti i istinu kako je direktor Termoplina bio ujedno bio i predsjednik kluba u vremenu od 2007. do 2009., kada je odobrio pozajmicu NK Varaždinu u iznosu od 1.500.000,00 kuna te uz kamatu od 17 posto. Kako je kamata bitno preskočila glavnicu, neki dan stigla je neugodna obavijest kako je klub dužan Termoplinu preko 4.500.000 kuna i kako će zadužnicu pustiti u ovršni postupak. Pitam se zbog čega se čekalo do sada i zašto je taj dug bio toleriran bez sanacije, te zašto je sve ovo poslano sada meni, a ne prethodnom predsjedniku? Zašto je dobročinitelj posudio novac uz 17 posto kamata', pita Solomun.

U vezi zamjerki vezanih uz povlačenje zahtjeva za stečaj na dan izbora za predsjednika, Solomun smatra da je to bilo ispravno.

'Moja procjena uvjerava me u jedinu ispravnu bolnu istinu, a ona je: odlaskom u 2 HNL NK Varaždin ne bi sigurno izborio povratak u 1 HNL igrajući godinu dana, jer ovi igrači to objektivno nisu u mogućnosti iznijeti, a što ja procjenjujem na temelju rezultata u ovoj sezoni. Pojedini igrači nisu imali adekvatan smještaj u gradu kao niti ishranu. Nisu imali ni kondicijskog trenera, niti mnoge druge prijeko potrebne stvari, itd….. Zakonu o stečaju govori da ga treba pokrenuti nakon 60 dana blokade računa, ali bivši predsjednik za čijeg je mandata bio blokiran račun nije to učinio sve do Izvanredne skupštine. Što se čekalo do tada?! Naredio sam da se pokrene stečajni postupak tek kad sam vidio da za klub nema druge perspektive nakon 30 dana, to jest kada vjerovnici nisu imali razumijevanja, pa mi nije ništa drugo niti preostalo. Isto tako angažirao sam ovlaštenu tvrtku za reviziju koja u klubu nije obavljena još 1993. godine. Zašto? Što se posljednjih godina događalo u klubu, tko su ljudi koji su potpisivali štetne ugovore i tko ih je odobravao i za čiji račun…? Na koji način se novac i od kuda slijevao u klub i kako se trošio…? Na temelju čega i kojeg pravnog akta su se pojedini igrači uknjižili kao vlasnici dvaju stanova?! Grad je za vrijeme mandata dogradonačelnika Horvata odobrio podizanje kredita od 8,2 milijuna kuna, koje je ovaj kao istovremeni predsjednik kluba na ime podmirenja dugovanja potrošio u 3 dana. Treba kazati i to da sam MUP-ovoj ispostavi u Varaždinu prijavio nestanak 30 posto pehara iz Trofejne dvorane Kluba. Treba kazati i to da su u petak 30. ožujka, kada se znalo da utakmice s Cibalijom neće biti, nestale nove vrijedne lopte s posljednjeg svjetskog prvenstva', upozorava Solomun.

Detaljno izvješće najavljuje za skoru Skupštinu gdje će staviti na raspolaganje svoj mandat.

'Ukoliko članovi Skupštine prihvate moju ostavku tada odlazim, ukoliko je ne prihvate ostajem i dalje se nastavljam boriti za dobrobit ovoga meni dragog Kluba, za kojeg smatram da treba postati epicentar varaždinskog gospodarstva u kojem i sam sudjelujem isplaćivanjem plaća i uplaćivanjem poreza', zaključuje.