ILIRSKA BISTRICA

Šok u Sloveniji: Masovno trovanje u gradu uz hrvatsku granicu, svi kupovali meso za tatarski biftek

29.12.2021 u 13:31

Bionic
Reading

Na području Ilirske Bistrice, grada u Sloveniji tek četrdesetak kilometara udaljenog od Rijeke, došlo je do masovnog trovanja hranom. Zdravstveni problemi javili su se kod stotinjak ljudi koji su u poznatoj lokalnoj mesnici kupili tatarski biftek ili meso od kojeg su kod kuće pripremali odrezak

Prvi slučajevi pojavili su se u subotu, a većina mještana simptome je osjetila u ponedjeljak ujutro, pa je dio njih završio na hitnoj pomoći. Svi imaju simptome trovanja hranom – imali su teške probavne probleme, povraćanje, proljev i jake bolove u trbuhu. Nekima je trebala infuzija zbog dehidracije.

Svi pacijenti kupili su gotov tatarski biftek ili goveđe meso od kojeg su pripremali odreske u mesnici Puc, zatvorenoj od utorka poslijepodne. Vlasnik obiteljske mesnice Aleš Milavec rekao je za RTVSlo da još nije jasno je li do kontaminacije mesa došlo u mesnici ili u širokoj opskrbnoj mreži. Meso kupuje isključivo od slovenskih dobavljača.

Inspektori Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i Inspektorata za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja uzeli su uzorke u mesnici, a rezultati bi trebali biti poznati danas. Svi zaposlenici također su upućeni na pregled.