kraj protuofenzive

Šojgu: Ukrajinski resursi su gotovo iscrpljeni

15.08.2023 u 12:23

Bionic
Reading

Ruski ministar obrane rekao je u utorak da su resursi ukrajinske vojske "gotovo iscrpljeni", u vrijeme kada Kijev od lipnja vodi iscrpljujuću protuofenzivu kako bi ponovno preuzeo teritorije koje je okupirala Moskva

"Vojni resursi Ukrajine gotovo su iscrpljeni", rekao je Sergej Šojgu na konferenciji o sigurnosti u Moskvi, uvjeravajući da Kijev ne postiže "nikakve rezultate" unatoč "punoj potpori" zapada.

Ustvrdio je da se vojna kampanja u Ukrajini, kako naziva rat koji je pokrenula Moskva, pokrenuta prije gotovo godinu i pol dana pokazala kao "ozbiljan test" za rusku vojsku, ali da je Rusija uspjela "značajno" povećati svoju proizvodnju oklopnih vozila.

Što se tiče zapadnog oružja isporučenog u Kijev, Šojgu je rekao da ono nije "ništa posebno" za ruske trupe.

"Spremni smo podijeliti naše procjene slabih točaka zapadne opreme", izjavio je ruski ministar, pred skupštinom međunarodnih vojnih dužnosnika.

Također je zahvalio ruskim vojnicima za koje je rekao da se bore na bojnom polju protiv "neonacizma", ponavljajući retoriku Kremlja koji tvrdi da je ofenziva u Ukrajini usmjerena na svrgavanje neonacističkog režima.

Moskovska međunarodna sigurnosna konferencija, koju je organizirala ruska vojska i održava se u utorak u blizini glavnog grada, službeno ima više od 800 gostiju iz 76 zemalja, ali ne i onih zapadnih.