RAT U LIBIJI

Snage libijske vlade na ulasku u Sirt

06.06.2016 u 16:04

Bionic
Reading

Snage lojalne međunarodno priznatoj libijskoj vladi nacionalnog jedinstva došle su do predgrađa glavnog uporišta Islamske države u toj sjevernoafričkoj zemlji, grada Sirta, rekao je visoki vojni dužnosnik u ponedjeljak

Džihadisti su se zbog toga povukli u grad koji se nalazi na libijskoj obali Sredozemnog mora, rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Provladine postrojbe sada kontroliraju civilni i vojni aerodrom u Sirtu kao i područja zapadno i jugozapadno od grada. Brodovi nadziru obalu kako bi spriječili borce IS-a da pobjegnu morskim putem, dodao je.

Takav razvoj događaja ukazuje na brzi napredak snaga lojalnih vladi nacionalnog jedinstva, čije je predsjedničko vijeće počelo raditi u Tripoliju u ožujku.

Međutim, vojne postrojbe koje podupiru protivničku vladu smještenu u Tobruku također idu prema Sirtu s juga.

Očiti pokušaj obje strane da zauzmu uporište IS-a doveo je do straha da bi moglo doći do njihova okršaja oko naftnih polja u regiji.

Islamska država iskoristila je 2014. rascjep između protivničkih vlada stacioniranih u Tripoliju i Tobruku kako bi zauzela teritorij.

Analitičari kažu da je skupina dovela i borce iz Sirije i Iraka kako bi ojačala svoju nazočnost u Libiji.

Svjetske sile nadaju se da će nova vlada biti sposobna ujediniti sigurnosne snage kako bi se pobijedila Islamska država te dobiti mandat za dopuštanje strane vojne intervencije, poput zračnih udara.

Međutim vlada ne može preuzeti dužnost u potpunosti dok ju ne potvrdi  parlament u Tobruku gdje saveznici moćnog vojnog zapovjednika generala Kalife Haftara blokiraju izglasavanje.