SIGURNOSNA PROVJERA

'Službe Grabar Kitarović loše su odradile posao oko udruge Zviždač'

31.07.2015 u 10:30

Bionic
Reading

'Ne vidim ništa sporno u tome što je udruga Zviždač primila donaciju od Ine, zato što to nije novac za Vesnu Balenović nego za Udrugu. Činjenica je da bi stvari bile transparentnije da Udruga ima svoju internetsku stranicu pa da na njoj objavljuje izvještaj o financijskom poslovanju jer bi se onda vidjelo tko je, kad i što donirao', kazala je Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatske (TIH)

Balenović je, podsjetimo, Kolinda Grabar Kitarović nakon samo nekoliko mjeseci razriješila s mjesta povjerenice za zviždače na Pantovčaku.

Razloge za raskid suradnje na Pantovčaku su obrazložili činjenicom da je udruzi Zviždač 2011. Ina uplatila donaciju u iznosu od 500 tisuća kuna, što predsjednica nije znala kada ju je imenovala na mjesto povjerenice za zviždače.

'Da su predsjedničine službe kvalitetno obavile posao, do ovoga ne bi ni došlo jer se poslovanje Udruge moglo provjeriti u Ministarstvu financija, kojem neprofitne organizacije moraju podnositi financijske izvještaje. Očito da službe nisu obavile provjeru na pravilan način', smatra Budimir.

Nakon što ju je smijenila s mjesta povjerenice, Balenović se obratila javnosti poduljim priopćenjem u kojem se obračunala s Grabar Kitarović i između ostalog se zapitala 'zna li predsjednica koliko je njenih donatora pod istragama Policije, DORH-a i USKOK-a'  te 'možemo li biti sigurni da predsjednica neće zbog svojih financijera prekoračiti i zloporabiti svoje ovlasti'.