katastrofa

Slovenskim šumama zbog potkornjaka prijete velike štete

29.07.2019 u 18:01

Bionic
Reading

Slovenskim šumama, osobito onima pod smrekom, ove godine prijete velike, neki tvrde i katastrofalne štete, zbog napada podkornjaka, čijem širenju doprinose i sušna ljeta, osobiti toplotni valovi

Državni zavod za šumarstvo objavio je u da je do sredine ove godine odredio sječu 470.000 četvornih metara drvne mase u šumama koje je napao potkornjak, te da je napad tog štetnika najizrazitiji u sjeverozapadnim i središnjim dijelovima zemlje.

Prijašnjih je godina zbog šteta nastalih na drveću zbog potkornjaka znalo biti određeno i do 3 milijuna kubika prisilne sječe oštećenih stabala, a ove godine se očekuje nešto manji razmjer šteta iako će se površine zahvaćene djelovanjem ovog štetnika povećavati.

Predstoji  još utvrđivanje štete koja će nastati u ljetnim mjesecima, kad širenju bolesti po tvrdnjama stručnjaka pogoduju velike vrućine, a osobito promjene temperature uslijed toplotnih valova koji smanjuju otpornost stabala na zarazu. Do sada određena sječa napadnutog drveća odnosi se uglavnom na štetu koja je nastala lanjske jeseni i početkom proljeća ove godine, navode slovenski mediji.

Unatoč velikom smanjenju kapaciteta drvoprerađivačke industrije nastalom nakon 90-ih godina prošlog stoljeća Slovenci šume smatraju jednim od glavnih elemenata bogatstva svojih prirodnih resursa.

Procjenjuje se da je 60 posto ukupne površinje države pod šumom, što Sloveniju čini četvrtom najpošumljenijom državom u Europi, kad se gleda odnos šuma prema ukupnoj površini, u čemu je ona odmah iza Švedske, Finske i Estonije.