nataša pirc musar

Slovenska predsjednica obratila se Parlamentu; evo što je poručila

13.12.2023 u 16:50

Bionic
Reading

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar u srijedu je, u svom prvom obraćanju slovenskom parlamentu, govorila o izazovima koji čekaju Sloveniju, ustvrdivši da za očuvanje ugleda zemlje treba jačati njezinu konkurentnost i otpornost te se ne prepuštati zamkama unutarnjih prijepora i međusobnih podjela

Kao najvažniji izazov za državu na unutarnjem planu Pirc Musar vidi reformu zdravstva čiji temelj mora biti javnozdravstveni sustav. Samo ako on dobro funkcionira, moći će se zaustaviti tiha privatizacija, a sustav će raditi u korist korisnika, a ne pojedinačnih interesa, smatra slovenska predsjednica koja je najavila potporu u provedbi zdravstvene reforme.

Govoreći o gospodarstvu ona je ustvrdila da tvrtke ne smiju biti usmjerene samo na profit, a da porezi za njih ne smiju biti nešto negativno, dodavši da poslovno okruženje mora biti predvidljivo. Cilj kojemu treba težiti je ujednačen gospodarski razvoj svih slovenskih regija i lokalnih zajednica.

Među posebnim izazovima izdvojila je prilagodbu na klimatske promjene, što je, smatra, pitanje opstanka. U svjetlu postupnog odustajanja od fosilnih goriva, dotaknula se budućih ulaganja u energetiku te istaknula da svaka investicija mora biti predmet uključive rasprave na nacionalnoj razini, a procedure moraju biti transparentne.

Vezano uz obnovu nakon nedavnih katastrofalnih poplava pozvala je na suradnju te istaknula nužnost transparentnog odlučivanja i promišljenih zakonodavnih procedura.

Zapadni Balkan treba novi zamah

Pirc Musar izrazila je zabrinutost zbog rata u Ukrajini i onog između Izraela i Hamasa, istaknuvši da je najvažnije zaustaviti taj sukob i odmah pružiti humanitarnu pomoć Gazi.

Istaknula je važnost članstva Slovenije u UN-u kao utjelovljenju multilateralizma, a posebno u EU i NATO-u. U EU vidi nužnost nastavka integracije i širenja, ali smatra da ne smije biti mjesta uvjetovanjima, pa čak ni prisilama.

Slovenska predsjednica izrazila je zadovoljstvo dobrim odnosima sa susjednim zemljama.

Po njezinim riječima, zapadnom Balkanu je potreban novi zamah u promicanju pomirenja, suradnje i međusobnog uvažavanja, kao i internalizacije zajedničkih europskih vrijednosti, jer regija još ne osjeća punu pripadnost procesu europskih integracija.

Put Slovenije je put uključivanja među razvijene zemlje, temeljene na demokratskim vrijednostima, sa stabilnim, prijateljskim susjedstvom i regionalnim okruženjem, ističe slovenska predsjednica.

To je i put mira, nenasilja i tolerancije, a u svjetlu toga treba razmotriti i odnos prema migracijama, smatra Pirc Musar ističući da se to pitanje nikako se ne smije zlorabiti u populističke svrhe radi stjecanja jeftinih političkih poena.

Slovenski parlament održava svoju posljednju ovogodišnju redovitu plenarnu sjednicu, a na početku sjednice zastupnicima se po prvi put samoinicijativno obratila predsjednica Nataša Pirc Musar.