BIT ĆE GUŽVI

Slovenci produžili kontrolu na granici, ovo se turistima neće svidjeti

14.12.2023 u 15:51

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici slovenska je vlada produžila kontrolu unutarnjih granica Slovenije s Hrvatskom i Mađarskom za šest mjeseci ili do 22. lipnja 2024. Kao razlog produljenja kontrole navodi se, među ostalim, pogoršanje sigurnosne situacije na Bliskom istoku i ruska agresija na Ukrajinu

Vlada je donijela Uredbu o uvođenju šestomjesečnog privremenog ponovnog pregleda na unutarnjim granicama Slovenije s Hrvatskom i Mađarskom, a stupa na snagu 22. prosinca 2023. godine.

Kontrola će se uvesti temeljem stavka 1. članka 36. Zakona o nadzoru državne granice u vezi s člankom 25. Zakonika o šengenskim granicama, pojasnili su.

MUP je u priopćenju naglasio da poduzimanje ekstremnih mjera za osiguranje javnog reda i unutarnje sigurnosti zahtijevaju pogoršanje sigurnosne situacije na Bliskom istoku, nastavak ruske vojne agresije u Ukrajini, razvoj sigurnosne situacije u Afganistanu, kao i nasilni sukobi u nekim afričkim zemljama.

'Procjena opasnosti od terorizma u Sloveniji ostaje na visokoj razini - tri od pet. U posljednjem razdoblju velik broj članica Europske unije također je podigao razinu terorističke opasnosti, susjedna Austrija čak na najvišu razinu. Uzimajući u obzir načela šengenskog prostora, prijetnja u jednoj državi članici može predstavljati prijetnju cijelom prostoru', napisali su u priopćenju.

  • +13
Slovenija uvodi nadzor granice s Hrvatskom i Mađarskom Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Prema njihovim riječima, terorističku prijetnju pojačala je činjenica da su sigurnosna tijela pojedinih država članica u sklopu protuterorističkih operacija u Uniji uhitila više osoba koje su doputovale iz trećih zemalja.

'Uvažavajući načelo proporcionalnosti, načini i intenzitet mjera privremene kontrole na unutarnjim granicama i dalje će biti ciljani i usmjereni na prevenciju terorizma, ekstremizma i prekograničnog kriminala. Mjere će se provoditi na način da imaju što manji utjecaj na putnike, okoliš i gospodarstvo, a posebno na život stanovništva uz granicu', navode iz MUP-a.