'austrijski trend'

Slobodnjaci u ispitivanjima i dalje najpopularnija stranka u Austriji

17.10.2023 u 14:39

Bionic
Reading

Desno-populistička Slobodnjačka stranka Austrije (FPÖ) etablirala se u ispitivanjima javnog mnijenja kao najpopularnija stranka Austrije, a njezin predsjednik Herbert Kickl kao najpoželjniji kandidat za kancelara, prenose austrijski mediji u utorak

FPÖ se konstantnim vrijednostima potpore od preko 30 posto jasno stabilizirao na poziciji najpopularnije stranke u Austriji", rekao je demograf Peter Hajek, koji je provodio ispitivanje "Austrijski trend" medijskih kuća APA/ATV.

Prema posljednjem ispitivanju, FPÖ uživa podršku 32 posto birača. Vladajuća Narodnjačka stranka Austrije (ÖVP) bi, da se trenutno održavaju parlamentarni izbori, osvojila 22 posto, a njihov koalicijski partner, stranka Zeleni, 10 posto glasova.

Oporbena Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) osvojila bi 22 posto, a stranka NEOS 9 posto.

„Ovaj trend jasno pokazuje da je FPÖ dugoročno pridobio sljedbenike bivšeg kancelara Sebastiana Kurza“, rekao je Hajek.

Ispitivanje istodobno pokazuje da bi predsjednika FPÖ-a Herberta Kickla većina građana Austrije rado vidjela na poziciji austrijskog kancelara.

"To je još prije godinu dana bilo nezamislivo", rekao je Hajek.

Aktualnog kancelara Karla Nehammera (ÖVP) trenutno podržava 25 posto ispitanih.

Slično kao i u susjednoj Njemačkoj, u kojoj je FPO-u srodnoj desničarskoj Alternativi za Njemačku (AfD) također značajno porasla popularnost, građani Austrije posljednjih mjeseci kao najvažniju temu koja dominira u javnosti navode migracije, pri čemu se FPÖ profilirao kao stranka koja se protiv svakom obliku useljavanja.

Posljednji, prijevremeni parlamentarni izbori u Austriji održani su 2019., nakon što je tadašnji kancelar Sebastian Kurz u jeku tzv. afere Ibiza, u koju je bio umiješan Kurzov tadašnji koalicijski partner, stranka FPÖ, raspustio vladu.

Sam Kurz je odstupio s kancelarske dužnosti prije dvije godine zbog umiješanosti u korupcijske afere vezane uz predizbornu kampanju narodnjaka. Kurzu u srijedu počinje proces zbog sumnje da je u jeku afere Ibiza lažno svjedočio.