zastupnički dom

Sljedeći tjedan podjela ministarskih fotelja u Bosni i Hercegovini, neki kandidati su i osuđenici

19.01.2023 u 12:01

Bionic
Reading

Zastupnički dom parlamenta BiH narednog bi tjedna trebao razmatrati imenovanje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, što će ujedno biti test za funkcioniranje nove vladajuće koalicije, koja je sada spala na "tanku" zastupničku natpolovičnu većinu

Predsjedatelj Zastupničkog doma Denis Zvizdić najavio je izvanrednu sjednicu tog tijela za 25. ili 26. siječnja, jer bi do tada trebale biti okončane sve procedure provjere kandidata za nove državne ministre.

Zastupnički dom je potkraj prosinca potvrdio imenovanje članice HDZ BiH Borjane Krišto za novu predsjedateljicu Vijeća ministara, a stranke čiji su čelnici ranije potpisali koalicijski sporazum nakon toga su predložile svoje kandidate za ministarske pozicije.

HDZ-u su u toj podjeli pripala mjesta ministara pravosuđa i civilnih poslova, bošnjačko-građanski blok kojega sada čini šest stranaka izborio se za pozicije ministara vanjskih poslova, obrane, prometa i komunikacija te ljudskih prava, dok su Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika pripala mjesta ministra financija i sigurnosti te vanjske trgovine.

Elmedin Konaković, čelnik stranke Narod i pravda (NiP), trebao bi postati novi šef diplomacije te uz to preuzeti dužnost bošnjačkog zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara, dok bi Zoran Tegeltija, koji će voditi financije, trebao biti zamjenik predsjedatelja iz reda srpskog naroda.

Imenovana predsjedateljica Vijeća Krišto, koja trenutačno boravi na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu, u četvrtak je istaknula da joj je najvažnije da ona i njeni ministri počnu raditi na poboljšanju odnosa s državama regije te s Europskom unijom.

"Više nego ikada prije svjesni smo da se moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli", kazala je Krišto na diplomatskom forumu, sugerirajući ujedno kako bi se trebali postaviti partneri u novoj vlasti među kojima postoje ozbiljni problemi u tretiranju važnih pitanja poput približavanja članstvu u NATO-u, što Dodikova stranka na svaki način pokušava blokirati.

Dodatni je problem i to što Dodik uporno odbija usklađivanje vanjske politike BiH s onom EU -a, odnosno dopustiti uvođenje sankcija Rusiji, s čijim predsjednikom Putinom gaji prijateljske odnose.

  • +9
Milorad Dodik Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic

Novo vijeće ministara BiH preuzima dužnost kada ga potvrdi natpolovična većina zastupnika u Zastupničkom domu.

Koalicija koju čini HDZ BiH, SNSD te šestočlani bošnjačko-građanski blok može računati na potporu najviše 23 od 42 zastupnika koliko ih broji Zastupnički dom. No neki od njih, poput Zlatka Miletića iz stranke "Za nove generacije", najavili su kako neće podržati ministre koji su pravomoćno osuđivani.

Među takvima je kandidat za ministra financija Tegeltija, koji je osuđivan za gospodarski kriminal, ali i SDP-ov kandidat za ministra obrane Zukan Helez, koji je uvjetno osuđivan zbog nasilničkog ponašanja.

Helez je na Miletićeva upozorenja uzvratio konstatacijom kako su mu presudu "namjestili" politički oponenti. Miletića je također optužio da svojim ponašanjem dokazuje kako nije dio vladajuće većine.

Nezadovoljstvo nekima od kandidata za državne ministre iskazali su i u klubu Naše stranke (NS), koja u Zastupničkom domu ima tri zastupnika.