VAPAJ S ISTOKA

Slavonija i Baranja na koljenima!

13.12.2013 u 11:57

Bionic
Reading

'Dosta nam je da se o našoj regiji izvještava samo na incidentnoj razini, u slučajevima prirodnih katastrofa i negativnih konotacija prema srpskoj nacionalnoj manjini! Osigurajte vladavinu prava i dosljednu provedbu već postojećih zakona! Uložite u gospodarstvo i zapošljavanje! Mladi odlaze, posla nema, Slavonija i Baranja su na koljenima!' poruke su i vapaji stanovnika zaboravljene regije Istočne Hrvatske

Udruga Partnerstvo za društveni razvoj u posljednje dvije godine provodila je projekt CIMON – Civil Initiative Monitoring, zajedno s partnerskom organizacijom Udrugom žena Vukovar i u suradnji s organizacijama na terenu: Borovskom udrugom mladih, Udrugom žena poduzetnica, Udrugom invalida rada, Udrugom žena Dalj te Zajedničkim vijećem općina Vukovar.

Napravljena je jedinstvena sveobuhvatna analiza ostvarivanja prava srpske nacionalne manjine na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te su također analizirani gospodarski i demografski trendovi u posljednjih 20 godina. Rezultati su poražavajući: ciljane županije zapostavljena su regija u Republici Hrvatskoj: gospodarstvo je na koljenima, bilježe rekordnu nezaposlenost i poražavajuću demografsku situaciju. Sve su to alarmantni podaci koji zahtijevaju hitnu intervenciju.


Ružica Mandić, koordinatorica Udruge žena Vukovar osvrnula se na izazove tijekom istraživanja, a Munir Podumljak, izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj predstavio je rezultate istraživanja. O potencijalnim rješenjima detektiranih problema u Slavoniji i Baranji govorili su Krunoslav Vidić, glasnogovornik Ministarstva rada i mirovinskog osiguranja te Ivica Preskar, glasnogovornik Ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

'Iako su na konferenciju bili pozvani predstavnici svih relevantnih institucija u Republici Hrvatskoj - Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ured pučkog pravobranitelja, Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Savjet za nacionalne manjine, Saborski odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ministarstvo uprave, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Saborski klub zastupnika nacionalnih manjina - nisu se odazvali, što nas izuzetno žalosti i na neki način opravdava frustracije Slavonaca i Baranjaca kada kažu da ih politika koristi isključivo u predizborne svrhe, za osvajanje političkih poena', kažu.