stiže li slon?

Predsjednica dobila potkovu, a na Brijune najavila mogući dolazak novog stanovnika

19.10.2018 u 22:34

Bionic
Reading

Prigodnom svečanošću u petak navečer na Brijunima je obilježena 35. godišnjica proglašenja zaštićenog područja Nacionalnog parka Brijuni, jedinstvenog arhipelaga od 14 otoka, otočića i hridi, iznimnih prirodnih kulturno-povijesnih i krajobraznih vrijednosti

Na svečanosti je bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović koja je istaknula kako se radi o najljepšem prirodnom biseru Istre i jednom od najljepših u Hrvatskoj.

"Legenda kaže da su Brijuni nastali tako što su anđeli skupili komadiće raja rasutog po istarskoj zemlji .Svojom ljepotom oni su oduvijek oduševljavali, a već prvi koraci pobuđuju divljenje svakog posjetitelja Nacionalnog parka. A svakim novim korakom spoznajemo kako jedinstvenost ovoga Nacionalnog parka počiva na spoju unikatne prirodne izvornosti i ljudske kultivacije krajolika" , istaknula je hrvatska predsjednica i dodala kako tako oplemenjen skladni spoj prirode i kulture Brijune čini neodoljivima.

Predsjednica je rekla i da Brijuni imaju i veliku važnost za političku povijest Republike Hrvatske, a kako su u razdoblju bivše države bili mjesto brojnih važnih državničkih sastanaka jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza.

Grabar- Kitarović je istaknula kako se od samostalnosti Hrvatske "posebno pamti sastanak s vojnim vrhom 31. srpnja 1995, na kojemu su donesene ključne odluke koje su zajamčile uspjeh vojno-redarstvene operacije 'Oluje', čime su Brijuni posebice upisani u političku povijest Hrvatske".

"Danas Brijuni imaju prije svega turistički značaj i oni su poput Dubrovnika, Plitvičkih jezera i još nekih odredišta, lice Hrvatske, ono što prvo želimo pokazati svijetu. Stoga ih u još većoj mjeri nego do sada možemo iskoristiti kao sadržaj brendiranja Hrvatske kao zemlje jedinstvenih prirodnih ljepota i kulturnih sadržaja, ali i kao zemlje koja je sigurna, gostoljubiva i otvorena, koja zna čuvati i promicati temeljne značajke i vrijednosti svojega identiteta" , poručila je Kolinda Grabar- Kitarović.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je kako su Brijuni oduvijek zbog svoje ljepote imali izrazitu važnost ne samo na nacionalnoj nego i na europskoj razini.

  • +21
NP Brijuni slavi 35. godišnjicu postojanja Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Tijekom šetnje Briunima u društvu ministra Ćorića predsjednica je, piše Dnevnik.hr, dobila potkovu s njezinim imenom kako bi joj donijela sreću. Doznala je kako kovača danas više i nema puno, ali ni posla za njih, pa tako uglavnom izrađuju suvenire.

Grabar-Kitarović je okupljenima objavila kako je na Brijunima prije dva tjedna boravio veleposlanik Šri Lanke koji je uočio kako je na otoku samo jedan slon, točnije slonica Lanka. Tom je prilikom obećao da će poraditi na tome da Lanka dobije društvo. Lanka je inače jedini slon u Hrvatskoj, a Sony, koji je također bio na Brijunima, preminuo je prije nekoliko godina.

Ravnatelj Nacionalnog parka Marno Milotić istaknuo je  kako u posljednjih 35 godina Brijune obišlo više od šest milijuna posjetitelja i da je ostvareno više od milijun turističkih noćenja.

"Brijuni su s ponosom hrvatsko nacionalno kulturno-povijesno i prirodno blago i kao takvo smo ga dužni štititi i očuvati za buduće generacije i s ponosom ga pokazivati javnosti kao kolijevku povijesti, kulture i prirodne baštine hrvatskog naroda",  zaključio je Milotić.