EPILOG ULIČNOG RATA U BERLINU

Skvoteri pohapšeni u akciji 2.500 policajaca

03.02.2011 u 14:14

Bionic
Reading

Jučerašnja policijska deložacija berlinskih ljevičara iz jednog od rijetkih preostalih skvotova u gradu imala je epilog u noćnim sukobima prosvjednika i policije, a uslijedila su i uhićenja

Skvot u Liebigstrasse 15 u istočnoberlinskoj četvrti Friedrichshain jedan je od najstarijih i najpoznatijih u glavnom gradu Njemačke. Zato i ne čudi što se deložacija njegovih stanara pretvorila u mali ulični rat.

Prema policijskim izvorima, policija je u skvot morala ući tako što je sjekirom razvalila vrata, a unutra su uhitili devet ljudi, koji su se opirali policijskoj deložaciji tako što su ih poprskali iz aparata za gašenje požara. Vijest o intervenciji policije se brzo proširila gradom pa su za sinoć bile sazvane demonstracije u Friedrichshainu, na kojima se okupilo oko tisuću ljudi.

Nakon što su organizatori proglasili kraj prosvjeda započeli su novi sukobi s policijom. Policija je počela pratiti sudionike prosvjeda, a oni su onda organe reda počeli gađati kamenjem, bocama i pirotehničkim sredstvima, što je dovelo do još hapšenja.

Berlinska policija danas nije još izvijestila koliko je točno ljudi privedeno, ali kažu da ih je mnogo, a rekli su i da je pet policajaca ozlijeđeno.

Skvot u Liebigstrasse jedan je od najvažnijih u gradu, pa ne čudi što se i aktualni berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit (SPD) zabrinuo kada je čuo prijetnje ultraljevičara da će zauzeti tzv. Crvenu vijećnicu, odnosno gradsku upravu, ukoliko se nastavi s deložacijom

Zbog toga je jučer u Berlinu na ulicama bilo čak 2.500 policajaca, a snage sigurnosti koje su se pojavile u Liebigstrasse stanovnici i susjedi skvota su dočekali sa zvukom sirena, lupanjem po loncima i megafonom, pomoću kojeg su se izvikivale parole protiv policije.