reultati ankete

Skoro polovica ispitanika pozitivno ocjenjuje prvih sto dana slovenske vlade, najpopularniji političar premijer Golob

11.10.2022 u 14:07

Bionic
Reading

Skoro polovica ispitanika pozitivno je ocijenila prvih sto dana nove slovenske vlade, objavilo je u utorak slovensko Delo, pozivajući se na rezultate ankete koju je u rujnu provela agencija Mediana

Prema anketi rađenoj za slovenski list, potpora izvršnoj vlasti među biračima nastavlja se penjati. Pozitivnim ili vrlo pozitivnim rad vlade ocijenilo je 46,6 posto ispitanika, što je 3,5 postotnih bodova više nego mjesec dana ranije, prenosi slovenska novinska agencija STA.

Negativnim ili vrlo negativnim rad vlade ocjenjuje 25,3 posto ispitanika, što je 3,1 postotni bod manje nego u prethodnom istraživanju. Pozitivnim ili vrlo pozitivnim rad parlamenta ocijenilo je 37,2 posto ispitanika, dok ga je negativnim ili vrlo negativnim ocijenilo 23,9 posto ispitanika.

Prosječna ocjena rada vlade je 3,22, a premijer Robert Golob drugi je put zaredom na vrhu ljestvice popularnosti. Na drugom je mjestu ministar zdravstva Danijel Bešič Loredan, dok je predsjednik Republike Borut Pahor na trećem mjestu. Gledano kroz potporu strankama na prvom mjestu ostaje Pokret slobode s 29,9 posto, a slijedi ga oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) s 21,7 posto potpore ispitanika.

Prema Delu, potpora Pokretu slobode i dalje se čini relativno stabilnom. Ponovno bi pobijedila na izborima, iako je za nju glasovalo 0,7 postotnih bodova manje ispitanika nego u kolovozu (30,6 posto). Na drugom je mjestu SDS, za njega bi glasalo 0,9 posto manje ispitanika nego u prethodnoj anketi.

Desno orijentirana Nova Slovenija (NSi) uspjela se vratiti na treće mjesto, a za nju bi glasalo 8,1 posto ispitanika. Socijalne demokrate SD, stranku vladajuće koalicije, podupire 6,4 posto ispitanika, a Ljevicu, također članicu vladajuće koalicije, podupire 4,9 posto ispitanika. Među ispitanicima njih 10,6 posto ne zna za koga bi glasalo.