SJEDNICA SABORSKOG ODBORA

Škorić: Policiju se pribija na stup srama zbog migranata, a ona samo štiti sigurnost granice

26.09.2018 u 14:27

Bionic
Reading

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost podržao je izvještaj MUP-a o postupanju policije u 2017. godini. Fokus izvještaja i same rasprave na sjednici bili su migranti, no resornog ministra Davora Božinovića nije bilo da o tome progovori, što su mu neki od članova odbora i zamjerili

Izvještaje je pred odborom ipak predstavio pomoćnik ministra Žarko Katić, koji je kazao da brojek pokazuju da je 2017. u odnosu na godinu prije bilo manje kaznenih djela, no da je s druge strane bilo više prometnih nesreća (4,9 posto više) i poginulih u tim nesrećama. Lani je policija zabilježila i 43 ubojstva, od kojih je 50 posto rezultat obiteljskih razmirica i obiteljskog nasilja.

Zastupnike je ipak najviše interesiralo pitanje ilegalnih migranata. U tom dijelu, priznao je Katić, policija je primejtila veliko povećanje kaznenog djela protupravnog ulaženja u Hrvatsku. Lani je zbilježeno 365 takvih djela, a porast je zabilježen i u kaznenim djelima trgovine ljudima (15 kaznenih djela).

U Hrvatsku, dodao je, najčešće se ilegalno ulazi pješice ili skrivajući se u kamionima, no policija bilježi i sve češće ulaske čamcima preko Dunava. Lani je, kazao je, aktivirana i nova ruta preko BiH, a najveći pritisak u tom smislu je na PU Karlovačku.

'Postavlja se i pitanje zakonitosti postupanja policije. Policija prema zakonu ima niz ovlasti i neke ne zadiru previše u domenu ljudskih prava. No postoje i sredstva prisile. Policija je stoga pod trostrukim nadzorom - unutarnjim, građanskim i parlamentarnim', kazao je Katić.

U raspravi na pitanje migranata osvrnuo se i predsjednik odbora Ranko Ostojić, kazavši kako Hrvatska ide u pravcu 'orbanizma', odnosno kažnjavanja onih kojima treba pomoći. Spomenuo je pritom slučaj nestanka petogodišnje sirijske djevojčice. 'Tek 14 dana nakon događaja MUP je objavio potrugu. Zanima me zašto se ništa nije radilo tih 14 dana, ali i da se utvrdi je li djevojčica doista nestala. Treba sve provjeriti, a ne se opravdavati institutom zaštite granice', kazao je Ostojić.

  • +10
Imigranti Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na taj način odgovorio je i na komentar HDZ-ovog Petra Škorića. 'Policija se pribija na stup srama zbog migranata, kao da radi nešto sramotno, a zapravo samo štiti sigurnost granica', kazao je Škorić.

U raspravi su se spomenule i nedavne pucnjave u Zagrebu. 'Bez konkretnog djelovanja policije, a da to građani ne vide, percepcija da Zagreb nije siguran grad neće se promijeniti', kazao je SDP-ov Igor Dragovan.