uzdrmana pozicija

Škare Ožbolt o Jeleniću: Šokiralo me ovo; on ne smije biti ovisan ni o kome i ni o čemu

19.02.2020 u 08:50

Bionic
Reading

Vlada bi o poziciji Dražena Jelenića kao glavnog državnog odvjetnika, neslužbeno se doznaje, trebala odlučivati danas

Vlada bi, neslužbeno doznaje Jutarnji list, o položaju Dražena Jelenića na čelu Državnog odvjetništva trebala raspravljati najvjerojatnije danas, nakon što je tjednik Nacional otkrio da je glavni državni odvjetnik mason.

Vesna Škare Ožbolt, ministrica pravosuđa u prvoj vladi Ive Sanadera, smatra kako glavni državni odvjetnik ne može, odnosno ne bi smio biti član nikakve organizacije.

'To je ta žrtva koju mora podnijeti. Glavni državni odvjetnik mora biti apsolutno lojalan i predan samo istini i pravdi. On ne smije biti ovisan ni o kome i ni o čemu, svidjelo se to njemu ili ne. Mene je ovo iskreno šokiralo. Tim više što je iste, 2018. godine primljen i u slobodne zidare i imenovan glavnim državnim odvjetnikom. Njega je, dakle, potpuno primila glad za moći. Ja to tako tumačim', rekla je Škare Ožbolt te dodala kako bi po njoj Jelenić trebao dati ostavku.

Smatra da bi Vlada, koja Saboru predlaže i imenovanje, kao i razrješenje glavnog državnog odvjetnika (GDO), postupila pogrešno kada bi ignorirala činjenicu da je Jelenić mason.

'Jednostavno je izgubio povjerenje javnosti. Jer on je u konačnici simbol, metafora pravde. I zato bi njegov ostanak na funkciji bila loša poruka', rekla je bivša ministrica pravosuđa.

Bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer tvrdi da Jelenića treba prosuđivati po njegovu djelovanju, a ne po članstvu u nekoj organizaciji, pa bila to i masonska.

'Bio sam ravnatelj USKOK-a, iako sam svojevremeno bio član Saveza komunista. Što je veće ‘zlo’, to što sam bio u SK-u ili to što je Jelenić u slobodnim zidarima? Ključno je ono što čovjek radi, a njegov je rad pod lupom javnosti i stoga se lako može provjeriti pogoduje li on nekome ili ne', rekao je Žganjer za Jutarnji list.