v.d. postaje Miroslav Rožac

Skandali su presudili: Zvonko Vrban više nije šef Županijskog suda u Osijeku

21.12.2022 u 11:10

Bionic
Reading

Predsjednik Vrhovnog suda je na temelju svojih zakonskih ovlasti za vršitelja dužnosti predsjednika Županijskog suda u Osijeku imenovao dosadašnjeg glasnogovornika tog suda suca Miroslava Rošca, izvijestio je u srijedu najviši sud

Zvonko Vrban više nije predsjednik Županijskog suda u Osijeku. Vršitelj dužnosti je sudac Miroslav Rožac, dosadašnji glasnogovornik.

Vršitelj dužnosti imenovan je s obzirom da Državno sudbeno vijeće (DSV) nije do 21. prosinca 2022. donijelo odluku o izboru kandidata za predsjednika Županijskog suda u Osijeku.

Predsjednik Vrhovnog suda je također, povodom stegovne prijave protiv dosadašnjeg predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana odlučio ne pokrenuti stegovni postupak jer je utvrdio da u njegovom postupanju nije bilo zloupotrebe ovlasti kao predsjednika suda već je u konkretnom slučaju obavljao posao nadzora kao više tijelo sudske uprave, navode u priopćenju.

DSV nije imenovalo Vrbana na još jedan četverogodišnji mandat iako je bio jedini kandidat za predsjednika osječkog Županijskog suda.

Taj je sud došao pod lupu javnosti sredinom prošle godine nakon što su trojica uskočkih sudaca - Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić, uhićeni zbog primanja mita od bivšeg šefa Dinama Zdravka Mamića kojemu su sudili.

Vekića i Krušlina DSV je potom na Vrbanov zahtjev razriješio sudačke dužnosti, a Kvesiću je izrekao stegovnu mjeru privremenog udaljenja od obavljanja sudačke dužnosti.

Njihov pad počeo je nakon što je Mamić Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita je optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Bivši predsjednik osječkog suda u medijima se spominjao i kao najveći pravosudni bully (nasilnik) zbog serije tužbi protiv portala Telegram "teških" oko 100.000 eura.