PROTUISELJENIČKA POLITIKA

Sjeverna liga juriša na cijelu Italiju, iz imena izbacuje 'sjeverna'

09.02.2018 u 16:51

Bionic
Reading

Stranka Sjeverna liga, koja teži pobjedi na parlamentarnim izborima u ožujku, promijenila je imidž kako bi privukla birače južne Italije koju je donedavna nazivala parazitskom, kriminalom i otpadom onečišćenom regijom, a u središte kampanje stavlja protuuseljeničku retoriku

Liga je odlučila iz svog imena izbaciti 'sjeverna' i predstaviti se kao nacionalna sila koja agresivno igra na kartu protuuseljeničkog raspoloženja kako bi ostvarila što bolji izborni rezultat unutar bloka desnog centra.

Prema anketama blok u kojem je i stranka Forza Italia (Naprijed Italijo ) nekadašnjeg premijera Silvija Berlusconija, mogla bi pobijediti na izborima 4. ožujka, ali ipak ne bi dobila dovoljno glasova za apsolutnu većinu.

Na zadnjim parlamentarnim izborima 2013., Liga je dobila četiri posto glasova, a sada joj ankete predviđaju 14 posto u ožujku, odmah iza partnerske Forze koja bi trebala prikupiti 16 posto.

Liga koju vodi Matteo Salvini u zadnje je vrijeme uspjela proširiti svoju biračku bazu izvan sjevernih uporišta zahvaljujući sve većem otporu u Italji prema imigrantima, nearspoloženju prema Europi i gospodarskim teškoćama.

'Problemi na sjeveru su isti kao oni na jugu. Premalo je radnih mjesta i previše migranata', rekao je Gianluca Cantalamessa, kandiat Lige u Herculaneumu, mjestu koje leži podno Vezuva blizu Napulja.

Pedesetgodišnji Cantalamessa jedini je kandidat desnog centra u izbornoj jedinici Torre del Greco koja obuhvaća i Hercualenum i Pompeje. Prema anketama on će biti među kandidatima koji će prvi put nastupati za Ligu na jugu Italije.

Salvinijeva je poruka za izbore 'Italija na prvom mjestu'.

  • +12
Matteo Salvini, Sjeverna liga Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Moramo gledati u budućnost jer ako dijelimo ljubav za našu zemlju i našu djecu moramo pronaći što nas povezuje, ne ono što nas dijeli', rekao je.

Ligu je osnovao 1991. Umberto Bossi i u to doba stranka je zagovarala odcjepljenje sjevera Italije i optuživala Rim da potkrada bogati sjever. Zemljovidi na njezinoj stranici ismijavali su jug tako što su sve što je južno od Rima prikazivali kao Afriku.

Salvini je preuzeo stranku 2013., pa se sprijateljio sa strankama krajnje desnice, francuskim Nacionalnim frontom i nizozemskom protuislamskom Strankom slobode. Obećao je Italiju izvući iz eurozone kada dođe na vlast, a Europsku uniju nazivao je birokratskom diktaturom.

Nešto poslije Salvini je odustao od napuštanja eura i usredotočio se na migracije igrajući na kartu straha Talijana od dolaska preko 600.000 migranata, uglavnom iz Afrike u zadnje četiri godine.

'Napadaju nas. Naša kultura, društvo, tradicije i način života su ugroženi', rekao je u siječnju.

Političari ljevice optužuju Salvinija da proizvodi atmosferu mržnje koja je potaknula napad neonacista koji je prošli vikend pucao na šestoricu afričkih migranata u središnjem dijelu Italije.

'Nisam rasist, ali ljudima ovdje je dosta svih tih migranata', rekao je Cantalamessa. 'Ja sam protiv stvaranja višerasne nacije', rekao je.

Birači na jugu su podijeljeni, pa neki najavljuju da će glasati za Ligu, a drugi ne mogu zaboraviti Ligine eskapade iz prošlosti prema stanovnicima juga Italije.

Berlusconi i Salvini sklopili su dogovor ako bilo koja od dvije stranke pobijedi na izborima u ožujku, premijera će dati stranka koja dobije najviše glasova.

Berlusconi (81), je uvjeren da će baš on pobijediti, no jednako misli i 44-godišnji Salvini, koji je nadahnut uspjehom američkog predsjednika Donalda Trumpa iz 2016.