bolja učinkovitost

Sjeverna Koreja zatvara ambasade u Španjolskoj, Hong Kongu i po Africi

03.11.2023 u 07:11

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja potvrdila je u petak da zatvara neka veleposlanstva u nastojanju da "učinkovito preuredi svoje diplomatske kapacitete", zatvaranja za koja Južna Koreja kaže kako ukazuju na to da se Sjeverna Koreja bori pod teretom sankcija.

Sjeverna Koreja spremna je zatvoriti čak desetak veleposlanstava, uključujući ona u Španjolskoj, Hong Kongu i raznim zemljama u Africi, prema medijskim izvješćima i analitičarima, što bi moglo značiti zatvaranje gotovo 25 posto njezinih predstavništava.

Glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je na web stranici ministarstva da se neke misije zatvaraju, dodajući da se nove otvaraju.

"Provodimo operacije povlačenja i uspostavljanja diplomatskih predstavništava u skladu s promjenjivim globalnim okruženjima i nacionalnom vanjskom politikom", rekao je glasnogovornik, opisavši to kao normalnu aktivnost i ne navodeći detalje.

Suočena s opsežnim sankcijama zbog svojih nuklearnih i raketnih programa, Sjeverna Koreja uspijeva održati poslovne veze i prijateljske diplomatske odnose sa sve manjim brojem prijatelja iz doba Hladnog rata.

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja, koje se bavi odnosima sa Sjevernom Korejom, ovog je tjedna priopćilo da je sjevernokorejsko zatvaranje nekih diplomatskih misija znak da se zbog međunarodnih sankcija bori da zaradi novac u inozemstvu.