NAFTA I PLIN U JADRANU

Sjena skandala nad jedinom dobrom vijesti iz Vlade

31.01.2014 u 13:38

Bionic
Reading

Iako se prije samo kojeg tjedna pričalo o Hrvatskoj kao novoj Norveškoj, čini se da je u priči o nafti u Jadranu ipak ostao niz neodgovorenih pitanja. Jedno od njih je i kako je uopće norveška tvrtka Spectrum dobila posao ispitivanja podmorja te je li ta tvrtka pritom koristila stare INA-ine podatke o ranije provedenim istraživanjima. Ta su pitanja na odvojenim press konferencijama danas postavili Hrvatski laburisti i ORaH-ova Mirela Holy

Govoreći o istraživanju podmorja Jadrana, kojim se prije koji tjedan hvalio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, Holy je kazala da je upitan odnos Vlade i tvrtke Spectrum koja je provodila seizmičko istraživanje hrvatskog podmorja jer postoji sumnja da je Vlada Spectrumu ustupila stare INA-ine podatke o ranije provedenim istraživanjima.

'Postavlja se pitanje tko je donio takvu odluku i zašto Vlada privatnoj tvrtki daje u ruke hrvatske strateške interese koje će ta tvrtka kasnije prodavati? To je štetno ekonomski, ekološki i politički', kazala je Holy.

Na istu temu upozorio je i Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista, koji se zapitao kako je Spectrum dobio posao bez natječaja. 'Kako to da je uopće dobio pravo kada mu tijela nadležna za istraživanje nafte i plina nisu dala dozvolu? Uprava za rudarstvo dala je negativno mišljenje o ugovoru između Vlade i Spectruma', podsjetio je Vukšić.

Kada nije išlo preko Uprave za rudarstvo, koja se inače nalazi u sklopu Ministarstva gospodarstva, onda su se vladajući, dodaje Vukšić, poslužili lukavstvom i proglasili projekt znanstvenim istraživanjem.

'Tvrtka umjesto da se obraća Ministarstvu znanosti preko vanjskih poslova, oni su direktno radili s Ministarstvom znanosti', upozorila je i Holy kojoj sve to izgleda kao 'šlamperaj ili postupak pogodovanja jednoj privatnoj stranoj tvrtki koja je u vlasništvu JP Morgana - glavnog krivca za ekocid u Meksičkom zaljevu'.

Osim toga, Spectrum je u 2D istražio 12.000 kilometara Jadrana, dok je 2004. i 2012. INA u 3D istražila 45.000 kilometara Jadrana. Podaci INA-inih istraživanja, kaže Holy, nalaze u Hidrološkom institutu. Sada se, dodaje, već vidi da je Spectrum počeo trgovati podacima dobivenim tim istraživanjem.

'Postavlja se pitanje s čijim podacima Spectrum uopće raspolaže i postoji li sumnja da je Vlada već prepustila podatke INA-e koji su skupljani više desetljeća. Ako je to točno, onda se radi o ustupanju ne samo strateških energetskih podataka privatnoj tvrtki da raspolaže s njima, što može samo 'banana država', nego je i tako u velikoj mjeri oštećena INA, ali i država zbog toga što je ona kao vlasnica INA-e u stvari provodila taj tip istraživanja', kaže Holy.

'Sada se naveliko priča da će se INA preprodati, a još nismo istražili ugovor o prodaji INA-e. Morate znati da kad se prodavala INA, nije u prodaju uračunata cijena rudnog bogatstva. Zbog čega nije uračunata? Znači da INA daleko više vrijedi', kaže Vukšić.

Upitao je Vukšić i tko kontrolira koliko je nafte i plina već iscrpljeno u Jadranu. 'Kad smo počeli crpiti ugljikovodike iz Jadrana, nismo pitali tko kontrolira koliko mi dijelimo, na koji način dijelimo i dijelimo li s Talijanima jednu bušotinu kao što je bušotina Ana Maria', upozorio je Vukšić.

No nema samo problema sa Spectrumom i naftom na Jadranu, nego i s nalazištima plina u Međimurju. 'Vukanovec, Vučkovec i Zebanec. Potpisan je ugovor s Mađarima o eksploataciji, međutim, kad smo pitali koje su koncesije aktivne u Hrvatskoj, rekli su da nema aktivnih koncesija. Ne mogu Mađari crpsti plin, ako nema potpisane koncesije. Pitamo se na temelju čega, tko je potpisao koncesiju ako postoji koncesija, pod kojim uvjetima. To je kao da netko peče palačinke na Trgu bana Jelačića, pa kaže da nije bitno za tri palačinke, što ćemo s time gnjaviti. Mi ne znamo na temelju čijih odluka, čijeg zakona i na temelju kojeg koncesijskog ugovora su Mađari tu. Sumnjamo da se tu zaobišao i zakon i Sabor', zaključio je Vukšić.