došle mnoge donacije, ali...

Sjećate se ovih prizora iz Petrove? I danas je zapadno krilo bolnice zatvoreno

30.09.2020 u 20:35

Bionic
Reading

Jedna od najpotresnijih scena u hladno jutro nakon razornoga potresa bile su promrzle mame ispred Petrove bolnice s tek rođenim bebama u naručju. Dio bolnice još nije u funkciji, što se pokušava riješiti brojnim akcijama i donacijama

Prije 6 mjeseci prizori koje nikada nećemo zaboraviti. I danas je zapadno krilo bolnice zatvoreno. 'Što je još bitnije je da se stavi u funkciju dječji odjel intenzivne njege jer su tu stvarno djeca najniže porođajne težine jer bez vrhunske opreme i dobro uigranog medicinskog kadra ta djeca ne bi mogla preživjeti', rekao je za HRT prof. dr. sc. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode.

'Donirane su nam kupaonice za odjel babinjača nakon carskog reza, donirani su nam kreveti za rađanje, donirani su nam CTG aparati, ultrazvučni aparat koji je 10 puta bolji od onog koji smo imali', naglašava Velen Radošević, dr. Med. specijalist ginekologije i opstetricije.

  • +40
Potres u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Opremu imaju, no nedostaje im prostora. 'Gledamo uvijek u budućnost, računamo i na povećanje broja poroda, računamo na to da ćemo jednog dana biti regionalni centar za liječenje ovakve izrazito nezrele djece pa u tom smislu nam je prostorna obnova prioritet', ističe dr. sc. Mirta Stričević, pročelnica Zavoda za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode.

U bolnici u Petrovoj, koja se nekada nazivala i Kraljevsko zemaljsko rodilište, od potresa u ožujku do danas na svijet su došla 1564 princa i princeze. Nakon obnove prostora - nadaju se - bit će ih još više.