četrdeseta obljetnica igara

Sjećate li se uniformi za ZOI-a u Sarajevu? Evo otkud inspiracija za njih

13.02.2024 u 21:13

Bionic
Reading

Četrdeset godina navršilo se od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a uz maskotu Vučka, medalju Jure Franka mnogi pamte i službene uniforme. Zaslužna za njih bila je Selma Zukić Popović, tada mlada dizajnerica, koja je danas živi u Kanadi gdje radi kao profesorica u jednoj srednjoj školi

"Bila mi je velika čast kad me je pokojni profesor Mladen Kolobarić pitao da kreiram unifrome za Olimpijadu. U to vrijeme sam radila kao modni dizajner za 'Šik', iako sam bila mlada dizajnerica, već sam primila nekoliko nagrada za rad. Jedna od tih nagrada je bila Zlatna košuta, to je bila najveća nagrada za modu u bivšoj Jugoslaviji. Mislim da sam sad još više ponosna na moj rad na uniformama, jer sam više svjesna koliko je to važan posao bio", započinje Zukić Popović.

Otkrila je za Klix kako je na kreacijama počela raditi dvije godine prije samih Igara, a da joj se činilo kako ne zna otkud bi mogla početi.

"Govoreći o inspiraciji, prije 40 godina uniforme su nosili samo čuvari, vatrogasci, policija, nisam se baš mogla tu inspirirati. Moja najveća inspiracija je bila ljubav prema Sarajevu, gradu u kojem sa rođena i gdje sam bila sretna. Bila sam ponosna na moj grad i željela sam napraviti najljepše kreacije", pojasnila je Selma.

Sam posao je bio zahtjevan - uzevši u obzir da je morala kreirati različite uniforme za radnike u zatvorenom i one na terenima.

"U početku nisam bila sigurna odakle početi. Iscrtala sam stotine idejnih skica. Postavila sam sebi za cilj da uniforme trebaju biti moderne, udobne, elegantne i jedinstvene. Sve skupa je bio jako puno usklađivanja - po grupama zaposlenih, po lokaciji gdje će raditi te odluke od kojih materijala će se izraivati modeli. Imali smo bezbrojne sastanke sa Olimpijskim odborom, oni su bili odgovorni za donošenje odluka',navela je Selma.

Narandžasta je bila osnovna boja uniformi, a Zukić Popović pojašnjava da, unatoč tome što se radio o lijepom tonu i nijansi ove boje, bilo je jako teško uskladiti je s ostalim bojama. Međutim, to je uspjela u suradnji s grafičkim dizajnerima, koji su kreirali sve - od kataloga do vizualnih obilježja po Sarajevu.

'Samo naš zajednički rad je mogao rezultirati u onako uspješnim ZOI-ijem. Od velikog broja mojih skica, jako puno smo eliminirali i sveli na pet osnovnih boja i modela. Samo je jedna uniforma, za terene bila skroz narandžasta. I na kraju su uniforme ispale fantastične", istaknula je.

Na svom Facebook profilu nakon 40 godina podijelila i svoje tehničke crteže uniformi koje je kreirala upravo za ovu manifestaciju, a oni su bili objavljeni u Vodiču kroz Sarajevo.

Govoreći sjećanjima na ZOI u Sarajevu kazala je kako je 'to j bio period kada su svi bili sretni'.

Istaknula je kako je u pozadini cijelog procesa bilo praćenje prototipa uniformi, brojna putovanja u tvornice, usklađivanja i suradnje te da se sav trud isplatio jer su bile zapažene i lijepe.

  • +3
ZOI Sarajevo 1984. Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR