AKTIVIRAN YONGBYON

Sj. Koreja: Proizveli smo lakše i različito nuklearno oružje

17.08.2016 u 14:15

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja objavila je da je obnovila proizvodnju plutonija iz potrošenog nuklearnog goriva i da ne namjerava zaustaviti nuklearne testove sve dok traje američka prijetnja, objavila je u srijedu japanska novinska agencija Kyodo. 'Reprocesuirali smo potrošeno nuklearno gorivo uklonjeno iz reaktora', izjavio je u pisanom intervjuu Institut za atomsku energiju Sjeverne Koreje zadužen za glavno nuklearno postrojenje Yongbyon

Institut je dodao i da 'kao što je planirano' proizvodi visoko obogaćeni uranij za nuklearno oružje i nuklearnu energiju, dodaje Kyodo.

Agencija ističe da nisu navedene količine dobivenog plutonija i obogaćenog uranija.

UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA) u lipnju je objavila kako vjeruje da je Sjeverna Koreja ponovno aktivirala Yongbyon da bi proizvela plutonij iz potrošenog nuklearnog goriva.

'Lakše i različito' nuklearno oružje

Pyongyang je 2013. obećao da će ponovno pokrenuti sva nuklearna postrojenja, uključujući glavni reaktor u Yongbyonu koji je bio zatvoren.

Prema Kyodu, sjevernokorejski institut rekao je da je već uspio proizvesti 'lakše i različito' nuklarno oružje i da ne namjerava prestati s nuklearnim testovima. Sjeverna Koreja izvela je u siječnju četvrti nuklearni test.

'U okolnostima u kojima nam SAD stalno prijeti atomskim oružjem, nećemo prekidati nuklearne testove', naveo je institut.

Sjeverna Koreja izložena je snažnom međunarodnom pritisku zbog svojeg nuklearnog programa, uključujući oštre sankcije UN-a usvojene u ožujku koje je poduprla i glavna saveznica Pyongyanga Kina.