okrugli stol

Situacija je alarmantna: Svaki peti srednjoškolac žrtva je vršnjačkog nasilja

03.06.2022 u 15:37

Bionic
Reading

Svaki peti srednjoškolac žrtva je vršnjačkog nasilja, odnosno ili je pretrpio ili je svjedočio seksualnom zlostavljanju na internetu, istaknuto je u petak u Osijeku na okruglom stolu „Suzbijanje i iskorjenjivanje vršnjačkog nasilja“

Saborska zastupnica iz Kluba socijaldemokrata i članica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Romana Nikolić iznijela podatak da je gotovo 40 posto mladih primilo sadržaje seksualne tematike, od poznatih ili nepoznatih osoba, dok ih 10 posto šalje seksualne sadržaje drugima, što dovodi do rizičnog ponašanja.

Nikolić kaže da više od 40 posto učenika ne bi prijavilo seksualno uznemiravanje zbog straha od preburne reakcije škole, a njih 35 posto smatra da bi, ako bi i prijavili takav slučaj, nastavnici pomislili da pretjeruju i dramatiziraju.

Smatra kako je potrebno raditi na tome da djeca i mladi imaju neko sigurno mjesto, povjerljivu osobu u svom okruženju kojoj se mogu povjeriti oko problematičnih stvari. Poručuje kako je potrebno više kampanja kojima će se osvijestiti mlade da je dijeljenje eksplicitnih materijala ozbiljno kazneno djelo.

Predsjednica Odbora saborska zastupnica Vesna Vučemilović podsjetila je da je vršnjačko nasilje problem koji je Odbor prepoznao još 2017. godine kada je na inicijativu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja predložio obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja tzv pink day, dan ružičastih majica, koji se svake godine obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači.

Predsjednik osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak smatra da je vršnjačko nasilje prisutno u svakoj školi a da je dolaskom tehnologije ušlo u neku novu sferu posebno nasilja putem elektroničkih medija.

Jedini odgovor na nasilje je razvijanje empatije, je prevencija i edukacija djece predškolske dobi, ističe Ramljak upozoravajući da je to međutim sustavno zanemareno.

Ocijenio je kako se vrlo malo ulaže u financiranje udruga koje se bave time i da se puno manje sredstava daje za takve projekte.

Istraživanje koje smo proveli na 2000 srednjoškolaca u cijeloj Hrvatskoj pokazalo je da je čak njih 90 posto bilo uključeno u vršnjačko nasilje ili seksualno nasilje na internetu, rekao je Ramljak. Naglašava potrebu za pojačanim radom na prevenciji i osvješćivanju  da nasilje u bilo kojem obliku, fizičkom ili elektroničkom, nije prihvatljivo.