VELIKA BRITANIJA

'Sirijski režim odgovoran za neuspjeh pregovora'

15.02.2014 u 22:31

Bionic
Reading

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je ocijenio da je režim Bašara al-Asada odgovoran za neuspjeh pregovora u Ženevi između sirijske oporbe i vlade.

'Nemogućnost dogovora o programu sljedećeg kruga pregovora predstavlja težak udarac za pronalaženje mira u Siriji i odgovornost izravno pada na Asadov režim', naveo je Hague u priopćenju.

Komentari UN-ova posrednika Lakhdara Brahimiji na konferenciji za novinare u subotu ujutro 'jasno govore da je režim odbio razgovarati o prijelaznoj vlasti, središnjoj temi pregovora koja predstavlja glavno sredstvo okončanja sukoba', nastavio je šef britanske diplomacije.

Francuska 'osuđuje stajalište sirijskog režima koje blokira svako napredovanje', ocijenio je u subotu ministar vanjskih poslova Laurent Fabius nakon neuspjeha pregovora o Siriji u Ženevi.

'Drugi krug pregovora je završen bez uspjeha u Ženevi', navodi Fabius u priopćenju. 'Osuđujem stajalište sirijskog režima koje blokira svaki napredak uspostave prijelazne vlade i umnožava nasilja prema civilnom stanovništvu', dodao je.

Fabius pozdravlja 'hrabrost i odgovornost Sirijske nacionalne koalicije koja je zauzela konstruktivno stajalište tijekom pregovora'.

Međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi u subotu je potvrdio da u prva dva kruga sirijskih mirovnih pregovora između režima i oporbe nije došlo do napretka koji bi bio vrijedan pažnje te da je treći krug pregovora neizvjestan.

'Mislim da je dobro da se dvije strane vrate kući i razmisle o svojoj odgovornosti te kažu žele li da se mirovni proces nastavi ili ne', rekao je Brahimi novinarima nakon završetka trodjednog pregovaranja u Ženevi.

UN-ov posrednik za Siriju želio je uz odobrenje dviju strana objaviti datum novog kruga pregovora, ali vladina strana je odbila predložene teme razgovora te je Brahimi odlučio stranama dati vremena da razmisle.

Kao teme trećeg kruga pregovora predloženi su nasilje i terorizam, prijelazna vlada, nacionalne institucije i nacionalno pomirenje.