RUSIJA NAS BOMBARDIRA

Sirijska slobodna vojska odbacuje pomoć Moskve

24.10.2015 u 19:58

Bionic
Reading

Sirijska oporba potpomognuta Zapadom odbacila je u subotu prijedlog Moskve da im pomogne u borbi protiv ekstremističke sunitske Islamske države (IS), a također se protivi i pozivu Rusije za održavanjem novih izbora.

'Rusija bombardira Slobodnu sirijsku vojsku (FSA) i sada želi s nama surađivati i pritom ostati angažirana na strani BaŠara al-Asada? Ništa ne razumijemo', kazao je pukovnik Ahmad Saud, glasnogovornik 13. divizije FSA, skupine oporbenih stranaka udruženih u borbi protiv režima i IS-a.

Moskva je 30. rujna započela zračne udare pod izlikom da želi uništiti IS i ostale 'terorističke' skupine. No umjerena oporba i islamisti tvrde da su oni zapravo cilj ruske vojne akcije te da su zračni udari pokrenuti u cilju zadržavanja Asada na vlasti, a ne da bi se porazili militanti IS-a.

'Umjesto da pričaju o tome da žele podržati Slobodnu sirijsku vojsku, Rusija bi je trebala prestati bombardirati', izjavio je Samir Nashhar, član Sirijskog nacionalnog vijeća koje okuplja političku oporbu u egzilu.

'Čak 80 posto ruskih zračnih udara usmjereno je na FSA', dodao je. Također je, govoreći o ruskom prijedlogu održavanja izbora, pojasnio da 'su Rusi potpuno smetnuli s uma realnost stanja na terenu', tj. činjenicu da su zbog rata milijuni Sirijaca pobjegli u inozemstvo ili su raseljeni unutar zemlje te da se gradovi uništavaju svakodnevno.

'Kakvi bi se to izbori trebali održati u tim uvjetima'?, zapitao se Nashar. Assad je posljednje izbore održao u jeku rata u lipnju 2014., kada je na područjima na kojima su izbori održani osvojio uvjerljivu pobjedu te je izabran na novi sedmogodišnji mandat. Međunarodna zajednica je osudila tako održane izbore.