blizu granice

Sirija: Četiri kurdska borca poginula u napadu turskog drona

28.07.2023 u 23:13

Bionic
Reading

Četiri borca Sirijskih demokratskih snaga (FDS) predvođenih Kurdima, poginula su u petak navečer u Siriji u napadu turskog drona blizu granice, priopćila je kurdska autonomna uprava na sjeveroistoku zemlje

Turska koja redovito napada dronovima područja pod kontrolom kurdske autonomne uprave u Siriji, pojačala je napade zadnjih tjedana.

"Na meti okupatorskog drona bilo je selo Hirbet Hoj u okolici Amude, na sjeveroistoku, pri čemu su četiri borca dala život kao mučenici" a pripadali su skupini za samoobranu, navodi se u priopćenju tiskovne službe FDS-a.

Sredinom lipnja je 16 ljudi, među njima civil, poginulo u sličnim napadima koji su mahom ciljali položaje FDS-a i s njima povezanih mjesnih skupina.

Od početka godine 48 ljudi je izgubilo život u turskim napadima bespilotnim letjelicama, među njima deset civila i 35 pripadnika kurdskih snaga i njihovih saveznika, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

FDS u kojem prevladavaju Kurdi i podupire ga Washington, predvodio je borbu s džihadističkom skupinom Islamskom državom (IS) koja je 2019. potisnuta iz uporišta u Siriji.

Turska je nazvala "terorističkom" organizacijom glavnu sastavnicu FDS-a, YPG (Postrojbe narodne zaštite), koji smatra produženom rukom kurdskih pobunjenika Kurdistanske radničke stranke (PKK) u Turskoj.