AFERA RIBAR

Sinovčić i ostali optuženi za 120 milijuna kuna štete

18.12.2015 u 14:20

Bionic
Reading

Uskokovom optužnicom u aferi Ribar zadarski poduzetnik Rene Sinovčić se tereti da je s poreznicima i dvojicom bivših čelnika NK Zadar napravio štetu veću od 120 milijuna kuna, pri čemu je državu oštetio za oko osam milijuna, a nogometni klub za više od 40 milijuna kuna, dok je svojoj tvrtki Vox na štetu vjerovnika priskrbio više od 57 milijuna kuna.

Optužnicom su obuhvaćeni i tvrtka Vox, bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji, voditelji zadarske ispostave Porezne uprave Željana Pejkovića i Marko Lozančić, voditeljica službe za ovrhu Irena Anić i bivši direktori NK Zadra Novica Erlić i Dalibor Zebić. Nakon dovršetka prve istrage kojoj su se na meti našle neke predstečajne nagodbe, Uskok je osumnjičenima na teret stavio zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanje ili pomaganje u tim nedjelima te je predložio da im se oduzme protupravno stečena imovinska korist od oko 121,2 milijuna kuna.

Lažnim potraživanjem prema Voxu otpisao ostala potraživanja

Sinovčić je, po Uskokovim optužbama, od početka 2013. do 2014., u postupku predstečajne nagodbe tvrtke Vox radio u korist te tvrtke i Dalibora Zebića, a na štetu vjerovnika.

Kako bi bio prihvaćen plan restrukturiranja, a time i otpis većine potraživanja vjerovnika, Sinovčić je u dokumentaciji o potraživanjima koju je dao nagodbenom vijeću Fine lažno prikazao da potražuje 21,1 milijuna kuna, iako polovica tog duga nije postojala.

Tijekom glasovanja o prihvaćanju tog plana Sinovčić je, tvrdi Uskok, temeljem tih nepostojećih tražbina, koje je formalno prenio na Zebića, osigurao većinu glasova vjerovnika koji su prihvatili plan, a time i otpis dospjelih dugova tog društva.

Sinovčića se optužuje i da je u planu o kojem se glasovalo, lažno prikazao kako će novac za daljnje poslovanje nakon postupka predstečajne nagodbe namaknuti prodajom poslovnog udjela u tvrtki Vox Centar, u kojoj je također direktor. On je, međutim, tvrdi Uskok, znao da to ne može izvesti jer je u lipnju 2013. za jednu kunu prenio udio vrijedan 22,4 milijuna kuna u vlasništvo Zebića.

Nagodbeno vijeće Fine je vjerovalo da su činjenice koje je iznio Sinovčić istinite i da je zakonom tražena većina vjerovnika ostvarena na temelju stvarnih tražbina vjerovnika, pa je donijelo rješenje o prihvaćanju plana restrukturiranja, dok je Trgovački sud u Zadru odobrio predstečajnu nagodbu.

Sinovčićevoj tvrtki je pribavljena korist od 57,5 milijuna, a Zebiću od 22,4 milijuna kuna, dok je Ministarstvo financija oštećeno za 5,6 milijuna, a ostali vjerovnici za 51,9 milijuna kuna. Poreznici su, pak, nenaplatom duga i reprogramom oštetili proračun za više od 2,3 milijuna kuna.

Poreznici oštetili proračun za više od 2,3 milijuna kuna

Uskok tereti Sinovčića da je stalno poticao poreznike na zlouporabe koji, s ciljem nenaplate poreznog duga tvrtke Vox, nisu poduzimali ovršne radnje radi prisilne naplate tog duga. Pritom su odobravali i reprograme poreznog duga, čime su, po tvrdnjama tužiteljstva, državni proračunu oštetili za oko 2,08 milijuna kuna.

Stoju Mučaji i Marka Lozančić tereti se i da nisu Financijskoj agenciji dostavili rješenje o ovrsi radi prisilne naplate duga, iako su to bili dužni učiniti. Time je proračun navodno oštećen za oko 242 tisuće kuna.

Uskok tvrdi da su Mučaji i Lozančić postupali protuzakonito jer nisu poduzimali ovršne radnje kako bi se radi prisilne naplate poreznog duga ovršili Sinovčićevi računi.

Temeljem lažnih pozajmica igračima oštetio NK Zadar za više od 40 milijuna kuna

Novicu Erlića se tereti da je u poslovnim knjigama NK Zadar priznao kao istinitu novčanu obvezu prema Sinovčiću, iako je znao da klub prema Sinovčiću nema takvih obveza. Te obaveze su se, sumnjaju u Uskoku, temeljile na ugovorima o zajmu u kojima je neistinito navedeno da je Sinovčić od rujna 2000. do ožujka 2004. isplatio pozajmice igračima NK Zadar.

Erlić je usprkos tome stvorio obvezu kluba prema Sinovčiću u iznosu od 42,3 milijuna kuna, nakon čega je NK Zadar od srpnja 2009. do kraja 2014. Sinovčiću isplatio 17,3 milijuna kuna, dok je preostali dio nepostojećeg potraživanja pretvoren u Sinovčićev vlasnički udio u NK Zadar. Sinovčić je time, tvrdi Uskok, stekao 119.192 dionice vrijednosti 23,8 milijuna kuna, odnosno vlasništvo 35,06 posto temeljnog kapitala NK Zadar, čime si je na na štetu kluba priskrbio 41,1 milijuna kuna.