KRITIKA NA KRITIKU

Siniša Kovačić odgovara Zrinki Pavlić: Zlonamjerni ste i uvredljivi!

18.07.2016 u 16:15

Bionic
Reading

Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić reagirao je u ime HRT-a na nedavnu TV kritiku Zrinke Pavlić objavljenu na našem portalu. Kovačićevo reagiranje prenosimo u cijelosti, bez izmjena i ispravaka

10. srpnja 2016. na T-portalu objavljen članak pod naslovom „HTV 3 nakon Šoše, reforma pod paskom stručnjaka sa KBF-a“, autorice Zrinke Pavlić.

U predmetnome se članku iznosi nekoliko flagrantnih neistina te se na taj način ruši ugled i dostojanstvo Hrvatske radiotelevizije kao javnoga medijskog servisa.

Na početku treba reći da je predmetni članak većim dijelom napisan kao kritika na sadašnje programske promjene Trećega programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 3), što Hrvatska radiotelevizija pozdravlja jer je uvijek otvorena za konstruktivne kritike i prijedloge te ozbiljno, brižno i savjesno prilazi takvim stavovima svoje publike i kritičara.

U članku je, međutim, izneseno i nekoliko zlonamjernih i uvredljivih podataka i neistina pri tome insinuirajući kako Hrvatska radiotelevizija pri promjeni koncepta programa na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) te promjenom kadrovske novinarske strukture zapravo promiče neku posebnu ideologiju koja je, sudeći po sadržaju članka, potpuno strana i neprihvatljiva hrvatskoj javnosti.

Hrvatska radiotelevizija odlučno odbija takve insinuacije, a pogotovo činjenice da bi „reforma programa bila pod paskom stručnjaka s KBF-a“. Riječ je o neistinitu navodu, kojemu je pridodan još jedan u tekstu kad se izrijekom tvrdi da se emisija „Treća povijest“ ukinula zato što bije trebali voditi, između ostaloga, i „stručnjaci s KBF-a“. Hrvatska radiotelevizija u cijelosti opovrgava sve takve navode i smatra ih ne samo u cijelosti neistinitim, nego i zlonamjernim.

Posebno Vam skrećemo pozornost kako su glavni urednici programa na Hrvatskoj radioteleviziji u cijelosti samostalni u određivanju programske i uređivačke politike, sve u skladu s odredbama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji.


Također, cjelokupni je televizijski i radijski program u potpunosti usklađen s obvezama koje je Hrvatska radiotelevizija dužna ispunjavati u skladu s Ugovorom s Vladom Republike Hrvatske za razdoblje 2013. – 2017.

Stoga autoričine napomene kako je u programu više emisija i priloga koji imaju duhovni i sakralni sadržaj te usto i zaključak kako se na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) trenutačno radi na promicanju neke druge ideologije u cijelosti odbijamo.

Hrvatska radiotelevizija ispunjava sve svoje programske obaveze te ne razumijemo navode iz članka da bi jedan društveni svjetonazor bio lošiji od drugih pod uvjetom da su i jedan i drugi općeprihvaćeni u društvu te čine zajedničko društveno dobro i pod uvjetom da su svi zastupljeni u programima Hrvatske radiotelevizije, a to svakako, odgovorno tvrdimo, i jesu.

Na kraju, želimo posebno istaknuti kako se Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3), kao ponajprije kulturni program, može promatrati neprestano od svojega osnutka kao program otvoren širokom rasponu djelatnosti u kulturi, umjetnosti, znanosti i obrazovanju. Kao jedna od glavnih uređivačkih odrednica nove sheme upravo se može prepoznati odrednica težnje otvaranja kanala prema svojim izvornim uporištima, suosnivačima toga programa: Matici hrvatskoj i HAZU-u te Društvu hrvatskih književnika, koji kao vodeće institucije naše kulture mogu dodatno osigurati vjerodostojnost zastupljenosti hrvatske znanosti i kulture.

S obzirom na gore rečeno, podizanje je udjela domaćega dokumentarnog sadržaja na Trećemu program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3), upravo suprotno od onoga što se navodi u članku kao o potpuno ideološki obestrašćenom pristupu kulturi, glavni kriterij novoga uredništva toga programa.

U skladu s odredbama članaka 40., 41., 42. i 56. Zakona o medijima, Hrvatska radiotelevizija zahtijeva objavu ovoga odgovora na isti način na koji su neistinite informacije objavljene na T-portalu u predmetnome članku, i to u prvome (najkasnije u drugome) izdanju bez promjena i dopuna, na istome ili istovrijednome mjestu u Vašemu medijskom prostoru te na isti ili istovrijedan način na koji su bile objavljene informacije na koje se ovaj zahtjev odnosi.


S poštovanjem

Siniša Kovačić
vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja
Hrvatske radiotelevizije