NA UDARU KINEZI

Singapur deportira vozače autobusa SMRT-i

03.12.2012 u 11:03

Bionic
Reading

Singapur je deportirao 29 kineskih vozača autobusa i optužio još petoricu zbog organiziranja prvog štrajka u toj državi u posljednih 26 godina

U prošlotjednom štrajku upriličenom zbog niskih nadnica i loših životnih uvjeta sudjelovalo je 171 vozača regrutiranih iz Kine.

Taj događaj skrenuo je pažnju na politiku Singapura, otočnog grada - države, prema nisko kvalificiranim radnicima iz inozemstva.

Službeni Peking izrazio je zabrinutost zbog uhićenja kineskih državljana - vozača autobusa na radu Singapuru.

U ponedjeljak, jedan od uhićenih suočit će se s optužbama na temelju zakona koji zabranjuje radnicima iniciranje i sudjelovanje u nezakonitim štrajkovima. Prošlog tjedna, optužena su četiri vozača autobusa.

Štrajkovi u Singapuru zabranjeni su radnicima u ključnim djelatnostima, osim ako obustavu rada ne najave poslodavcu dva tjedna unaprijed.

Singapurske vlasti u subotu su priopćile su da će radne dozvole 29 vozača autobusa biti ukinute, a oni će biti deportirani.

Štrajk, u koji su stupili radnici tvrtke SMRT koja je pod državnom kontrolom, bio je prva velika akcija radnika u gradu - državi od 1986. godine.