pad prihoda

Sindikat traži potporu za tvrtke servisere vlakova

30.04.2020 u 11:31

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih željezničara zatražio je u četvrtak od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da omogući potporu za očuvanje radnih mjesta tvrtkama za servis vlakova i izgradnju željezničke infrastrukture, pogođenima epidemiološkim mjerama

U otvorenom pismu članovima Vlade sindikat traži potporu za društva Tehnički servisi željezničkih vozila, Održavanje vagona i Pružne građevine, koja imaju ukupno 2500 stalno zaposlenih radnika a zbog proglašenja pandemije i protuepidemijskih mjera u ožujku i travnju imaju značajan pad prihoda.

Njihovi gubici zbog panedmije su toliki da bi se već u svibnju mogli naći u situaciji da ne mogu isplatiti plaće, niti namiriti druge obveze, a Pružne građevine već su otpustile 214 stalnih sezonskih radnika.

Tehnički servisi željezničkih vozila u travnju je imao pad prihoda za 80 posto, Održavanje vagona 54 posto, a Pružne građevine 40 posto.

Sindikat navodi da negativna ocjena Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na zahtjeve tih tvrtki činjenično ne stoji, jer ta trgovačka društva nisu korisnici državnog proračuna niti izvanproračunski korisnici, a prihode ostvaruju isključivo naplatom ugovornih obveza, odnosno nalaze se u istoj poziciji kao poduzetnici kojima je mjera potpore odobrena.

Upozorava da će negativna ocjena HZZ-a u kratkom roku dovesti do zaustavljanja održavanja pruga i željezničkih vozila. Bez održavanja, doći će i do obustave željezničkog prometa, kako prijevoza putnika, tako i prijevoza robe, za što će odgovornost snositi HZZ, ali i Vlada, ako će HZZ ustrajati u negativnoj ocjeni.

Stoga traže da HZZ preispita svoju ocjenu i donese pozitivnu odluku o korištenju mjere Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim COVID 19 virusom za ožujak, travanj i za dio svibnja (kada je planirana uspostava željezničkog prijevoza putnika), za društva Tehnički servisi željezničkih vozila d.o.o., Održavanje vagona d.o.o. i Pružne građevine d.o.o.