žestok odgovor

Sindikat Preporod: Objava lažnih tablica je još jedan promašaj vlasti

13.02.2024 u 13:18

Bionic
Reading

Sindikat Preporod ustvrdio je u utorak da je Ministarstvo obrazovanja objavilo tablice s netočnim podacima o visini učiteljskih i nastavničkih plaća kao reakciju na prosvjed dva sindikata, ocijenivši da je to samo još jedan dokaz promašaja vlasti u poslu oko koeficijenata

"Zbrdazdola sklepane, uz evidentno nepoznavanje materije, tablice su samo još jedan dokaz promašaja vlasti s poslom oko koeficijenata te pokušaj zamagljivanja pravog stanja stvari i amortiziranja sve većeg nezadovoljstva među radnicima u školama", stoji u priopćenju.

Prosvjetari, dodaje Preporod, su nezadovoljni jer ne žele da njihov rad bude i dalje vrednovan nižim koeficijentima u odnosu na usporediva radna mjesta u drugim javnim službama. Nezadovoljni su i zato što se od njih očekuje da predložene koeficijente uzmu zdravo za gotovo, a drukčije, kažu, i nije moguće jer koeficijente ne prate kriteriji prema kojima se do njih došlo.

"Nedostaje ono s čime se učitelji i nastavnici susreću svakodnevno - učenika nije dovoljno ocijeniti, ocjenu treba najprije popratiti jasno definiranim kriterijima s kojima učenici i roditelji trebaju biti unaprijed upoznati, a onda moći i obrazložiti, prvo učeniku i drugim učenicima a onda i svima ostalima koji to zahtijevaju", priopćeno je. Sindikat Preporod samo to traži od Vlade. Objašnjavajući zašto nije na njihove brojke uzvratio svojima, Preporod ističe da bi bez ranije poznatih kriterija i njegovo očitovanje bilo jednako paušalno kao što su paušalno izrađeni predloženi koeficijenti.

  • +13
Počelo je okupljanje prosvjednika na Europskom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

"Preporod ne pristaje raditi isto ono što je prethodno uradila Vlada. Traljavošću se ne bori protiv traljavosti. Čak ako ostanemo i jedini koji će ustrajati pri ovakvom stavu, uvjereni smo da se zalažemo za ispravnu stvar", naglašava taj sindikat. Tvrde kako ih u svom stavu neće pokolebati ni premijer niti njegovi ministri koji ovih dana omalovažavaju taj sindikat nazivajući ga manjinskim, a onda o sadržaju očitovanja tog nebitnog, manjinskog sindikata lamentiraju u medijima, predbacujući mu da nešto nije odradio. Taj „manjinski“ sindikat danas broji 10.500 članova i treći je sindikat po veličini od svih 11 „velikih“ reprezentativnih sindikata javnih službi.

  • +14
Najbolji transparenti s prosvjeda prosvjetara Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

"Mi smo svoj posao, za razliku od njih, odradili odgovorno. Oni su ti koji su od gotovoga napravili vjeresiju iumjesto zavođenja reda stvorili novi nered. Zato će se po svemu sudećireforma svih reformi prometnuti u  običan fijasko", stoji u priopćenju.