potonuće bourbon rhodea

Sindikat pomoraca: Razočarani smo odlukom o prekidu potrage, veliku nadu polažemo u satelitske snimke

12.10.2019 u 11:15

Bionic
Reading

Čelni ljudi Sindikata pomoraca Hrvatske razočarani su odlukom vlasti na Martiniqueu o prekidu aktivne potrage za šibenskim kapetanom Dinom Miškićem i još šest nestalih članova posade tegljača Bourbon Rhode, potonulog 26. rujna nasred Atlantika u uraganu Lorenzo

'Nije neočekivana, ali ova odluka vlasti na Martiniqueu je vrlo razočaravajuća, komentirao je Neven Melvan za 24 sata odluku prefekture Martiniquea o prelasku u fazu 'aktivnog promatranja.

To drugim riječima znači, pojasnio je Melvan, da svi brodovi u prolazu imaju obvezu pojačanog promatranja. Ako nešto uoče moraju to odmah dojaviti nadležnom centru za potragu. Melvan ističe kako je 16 dana nakon potonuća broda mogući radijus u kojem bi se mogla nalaziti splav oko 1500 milja.

'Radi se o ogromnom području. I da pošaljete čitavu svjetsku flotu nećete moći napraviti kvalitetnu potragu', rekao je Melvan.

On sad veliku nadu polaže u satelitske snimke, koje će analizirati i reagirati ako na njima bude išta uočeno.

'Uz nadu, faktor sreće je prebitan u svakom ovakvom slučaju, pa i ovom. Puno puta se pokazao presudnim, kad se odustajalo od potrage, znalo se često naći nestale', rekao je Melvan.