U OBRANU PRAVA

Sindikat nogometaša: Zaštitite igrače Varaždina!

01.04.2012 u 10:43

Bionic
Reading

Nakon što je NK Varaždin zbog duga igračima izbačen u županijsku ligu, oglasili su se iz Sindikata nogometaša kako bi skrenuli pažnju kako se moraju zaštiti igrači varaždinskog kluba

U nedjelju je Sindikat nogometaša poslao priopćenje u povodu izbacivanja NK Varaždina iz MAXtv Prve lige zbog duga igračima. U Sindikatu poručuju kako je potrebno zaštiti igrače kojima klub duguje novac. Priopćenje vam prenosimo u cijelosti

‘Hrvatska nogometna liga dotakla je najnižu točku od svog osnutka, ali to još nije dno. Sudbinu Varaždina mogli bi doživjeti još neki prvoligaši. Nakon što je NK Varaždin naposljetku izbačen iz Prve lige i završio u stečaju, njegovi igrači zbog nakaradnog hrvatskog zakonodavstva moraju državi platiti porez na plaće koje nikad nisu dobili i koje sada praktički više nemaju šanse dobiti. Hrvatska udruga Nogometni sindikat stoga poziva Hrvatski helsinški odbor, ustanove hrvatske vlasti i Hrvatski nogometni savez da zaštite igrače kojima NK Varaždin duguje pošteno zarađene plaće.

Kao samostalni djelatnici, što po hrvatskom zakonu jesu, igrači su izdali fakture Nogometnom klubu Varaždin za iznose koji im se duguju. Država od njih traži da plate porez na fakturirano i nije ju briga mogu li igrači ikad to naplatiti. Najnovijim razvojem događanja velik broj igrača Varaždina doveden je u bezizlaznu situaciju.

Slušamo kako naše porezne vlasti ovih dana ulaze u trag poreznim obveznicima koji s prijavljenim minimalnim dohotkom kupuju vile i skupe aute. No to je samo jedna strana hrvatske priče. Što je s građanima, u ovom slučaju nogometašima obrtnicima, koji svoje dohotke ne primaju, a zakon i država ne da ih ne štite, nego ih dodatno ugrožavaju? Može li država biti ažurna i temeljita ne samo onda kada treba nešto naplatiti, nego i kada se treba pokazati razumijevanje? Ne bi li Hrvatski helsinški odbor trebao stati i u obranu nogometaša Varaždina?

Postavlja se i pitanje osjeća li se i Hrvatski nogometni savez odgovornim za situaciju u koju su dovedeni vjerovnici Nogometnog kluba Varaždin? Je li krovna nogometna ustanova spremna preuzeti odgovornost za to kojim klubovima izdaje licence, pritom zatvarajući oči pred višemjesečnim zaostatcima u plaćanju i pred neregularnim poslovanjem klubova? Jeli konačno i njima jasno kako je prvenstvo neregularno?

Apeliramo na mjerodavne ustanove da učine sve što je u njihovoj moći kako se ne bi dogodilo ono što su stari Rimljani zvali summum ius, summa iniuria, da najveće pravo ujedno ne bude najveća nepravda.

S poštovanjem,
Dario Šimić, Mario Jurić’