DAN BEZ AUTOMOBILA

Sindikat biciklista organizira najbolji piknik u povijesti grada

22.09.2012 u 10:30

Bionic
Reading

Povodom obilježavanja Dana bez automobila, zagrebačka udruga Sindikat biciklista preko svog Facebook profila organizira pravi biciklistički happening koji su ovoga puta umjesto Kritična masa nazvali KRITIČNA MASArykova. Sindikat koji u zadnje vrijeme sve življe i aktivnije funkcionira te neprestano ukazuje na prijeku potrebu uređenja gradskih biciklističkih staza, i ovoga puta ima značajan odaziv. Samo putem Facebooka dolasku na simboličnu vožnju budućom biciklističkom stazom odazvalo se već 500-tinjak ljudi

Svi biciklisti u gradu pozvani su da se u 15 sati okupe sa svojim ljubimcima na dva kotača na Trgu Francuske Republike, odakle će prodefilirati trokračnom Deželićevom ulicom sve do Masarykove koja će uskoro biti potpuno pretvorena u pješačku zonu. Također, budući da su svi biciklisti ujedno i pješaci, i oni su pozvani (naročito ako se pridržavaju pravila vožnje stazama u Zagrebu) da se 45 minuta kasnije pridruže 'vozačima' i cijelom događaju na krajnjoj destinaciji – velikoj fešti na otvorenom, u Masarykovoj ulici.

Pod krilaticom 'zamisli život bez automobila' Sindikat biciklistaosmislio je u Masarykovoj ulici pravi javni piknik. Uz poziv svima na 'najbolji piknik u povijesti grada', na Facebooku je objavljen program zabave, i to pod motom: 'Sve džaba!' Tako će se ekipa koja odluči doći na ovaj piknik moći pridružiti brojnim aktivnostima koje su u Sindikatu pripremili. Riječ je o, primjerice, raznim radionicama, od popravljanja bicikala do pjevanja ili pravljenja origamija, bubnjanja, turnira u beli ili crtanja kredom za djecu i odrasle.

'Zadnji dan ljeta pravi je dan za izaći na ulice bez automobila! Kako bi uopće izgledala ulica da iz nje nestanu automobili i da prostor bude dodijeljen biciklistima i pješacima? Na Dan bez automobila, 22. rujna, jasno ćemo vidjeti kako bi neka predložena i od Grada (zasad) podržana rješenja mogla izgledati u budućnosti. Vjerujemo da prostor oslobođen od automobila ne mora nužno biti pretvoren u kafić - on može biti pretvoren u kvalitetnu biciklističku stazu ili neku vrstu zajedničkog dvorišta. Osim što jednim dijelom buduće neautomobilske Masarykove prolazi biciklistička staza koja povezuje istok i zapad grada, na jednom njenom dijelu moći će se kartati bela, dok će na drugom djeca crtati po pločniku kredom. Na jednom dijelu se čitaju novine i pije kava, a na drugom se pjeva i igra badminton', napisao je Sindikat biciklista u svom pozivu gradskim zaljubljenicima u šetnju i vožnju na pogon vlastitih mišića da se pridruže u uživanju i obilježavanju dana bez automobilskih ispušnih plinova, uz napomenu svima da ponesu gitare, košare sa sendvičima, dekice i slično.

Proslavi će se pridružiti i Kontraakcija/muzejKvarta koji će jednostavnim redizajnom uličnog prostora pokušati oživjeti Masarykovu. Pomoću svog polivalentnog, organskog i mobilnog uličnog namještaja 'heyhay' servisirat će različite potrebe na proslavi, ali i ugostiti dobronamjerne posjetitelje u, kako kažu biciklistički sindikalci, 'riklejmanju (preuzimanju op.a.) ulice'.